去得大角咀搵食,好自然就會去嗰區嘅"食街"埃華街搵食。從奧運站B出口沿住天橋行,直到埃華街嗰個出口落樓梯。我同朋友都熱到唔想行,決定以9秒9速度入最近嗰間餐廳。原來我哋入咗一間食雞煲嘅餐廳。坐低,發現冷氣都多夠,連水都無一杯,只有叫餐紙上供應嘅凍飲。全部飲品都係罐裝汽水、樽裝涼茶或樽裝啤酒。由於朋友唔食辣,食唔到招牌菜"麻辣雞煲",我哋就揀咗椰子雞煲(細)。 主菜係煲,分別有雞煲同魚煲之後我哋睇大紙揀配料。 有不同種類配料由於得2個人,我哋只係叫咗5個配料,有黑蹄豬梅肉、蜂巢豆腐、蔬菜大拼盤、雙拼滑(蝦、墨魚)及一品花膠。 黑蹄豬梅肉估唔到椰子雞煲材料十足。白白嘅椰子湯內有半隻雞,又有紅棗、杞子、洋蔥等。 鮮甜椰子雞煲(半隻) - 椰子雞煲材料十足,白白嘅椰子湯內有半隻雞,又有紅棗、杞子、洋蔥。個椰子雞煲原來用咗三黃雞,一種煮幾耐肉質依然咁滑。唔怪得黑蹄豬梅肉煮到"嚡"晒,但係D雞食落去仲係咁鮮甜同滑溜。 椰子雞煲 - 三黃雞質感、味道都係一流。今次我哋為咗幫自己補一補,叫咗"一品花膠"。一嚟到就全部落晒煲,將佢增值變成"椰子花膠雞煲"。為咗保住D花膠,花膠只放某一個位置同計好時間,否
去得大角咀搵食,好自然就會去嗰區嘅"食街"埃華街搵食。

原來我哋入咗一間食雞煲嘅餐廳。

主菜係煲,分別有雞煲同魚煲
之後我哋睇大紙揀配料。

有不同種類配料

黑蹄豬梅肉

椰子雞煲 - 三黃雞質感、味道都係一流。

為咗保住D花膠,花膠只放某一個位置同計好時間,否則會溶入湯中。好睬今次呢D花膠無咁嘅情況發生。

一品花膠 - 以咁嘅價錢、質量,花膠算係抵食。

仲唔到無叫錯蜂巢豆腐,佢可以吸收晒湯內嘅精華。每食一啖豆腐,除咗聞到椰子香,仲嚐到雞煲嘅鮮甜。

蜂巢豆腐
食到一半,D湯少咗。叫侍應幫手加返D清湯,水位升高咗;同時煲面浮出三黃雞嘅黃油,係時候煮蔬菜大拼盆。

鮮甜椰子雞煲(半隻)
估唔到大拼盆內每款蔬菜都咁新鮮,煮熟後,蔬菜本身嘅甜味連埋雞油,每一口都好滑溜。
唔係5分鐘,煲內嘅蔬菜都俾清晒。
我特別欣賞蓮藕片,每片都好爽甜。吸埋椰子嘅香,估唔到一片有2種味道。

蔬菜大拼盆 - 有齊各款蔬菜

雙拼滑都好食,可惜,我覺得佢唔多配合到椰子雞煲

雙拼滑(蝦、墨魚)

整體嚟講,所有食物質素都有保證,連最重要嘅煲都係咁好食。價錢相對亦合理、實惠。

唔怪得見到有食客只叫一個雞煲,2碗白飯,已經夠晒數。
上菜都算快手,服務都好好。

可惜,個個都叫煲,店內氣溫比較高,感覺冷氣唔多夠,食到出汗。
雖然食嗰日係星期二,估唔到都咁多人幫襯,坐無虛席。訂位會比較安全。