2022-12-15
1959 views
餐廳:煲底海鮮火鍋料理 (尖沙咀)地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓「同舟人,誓相隨,無畏更無懼」獅子山精神一直都喺香港人嘅精神,同撈同煲、守望相助,無論面對咩困難逆境都可以一齊去跨過2020年開業到依家都堅持將最正最港式嘅火鍋料理帶比香港人,佢哋堅持食物嘅質素,9成9嘅食物都喺手作菜式,所有餃子都喺自己包🥟,特色丸類又喺自己研製,就連醬汁都喺自己試味調味,希望嚟到嘅客人都食得出佢哋嘅心意💕入到餐廳就即刻有一份親切嘅感覺,以黑、黃色嘅色系,配搭起闊落嘅空間,周圍都見到Mirror周邊裝飾,充滿住濃厚嘅香港味道😆,仲播住唔少Mirror嘅歌曲,真喺首首都識唱🤣✝️日式海帶螺頭鍋($169)拼秘製麻辣鍋(+$30)煲底有接近20款湯底可以揀,$169以下湯底加$30仲可以雙拼,一班Friends有人鍾意食辣有人唔鍾意,叫個鴛鴦鍋就可以fit晒唔同人😜。日式海帶螺頭鍋用咗足料螺頭、柴魚、豆腐、昆布、菇菌去煲,清甜奶滑;秘製麻辣鍋由大廚多次嘗試同調味而成,辣得嚟唔會太麻,迎合返香港人鍾意食辣嘅口味🌶✝️潮牛(細) $289揀咗本地牛頸脊🐮,喺由大廚逐片手切,擺碟整齊、每塊都大小厚薄差唔多
地址:尖沙咀金馬倫道38-40號金龍中心3樓
✝️日式海帶螺頭鍋($169)拼秘製麻辣鍋(+$30)
✝️潮牛(細) $289
揀咗本地牛頸脊🐮,喺由大廚逐片手切,擺碟整齊、每塊都大小厚薄差唔多,色澤鮮紅新鮮,每片淥8-10秒就食得,脂肪唔多而且油花均勻,入口爽嫩軟滑帶有啲咬口,牛味唔算話好濃郁但細緻適中,忍唔住食完一片又一片🤤
✝️時令海鮮拼盤 $598
依家用優惠價就可以食到嘅海鮮拼盤有6隻游水海生蝦🦐、4隻時令貝類、2隻海花蟹🦀、1份廣島蠔同4隻鮑魚,是日嘅時令貝類喺扇貝,全部都好新鮮生猛,即叫即喺水缸入面捉上嚟,上到枱仲識郁㗎!廣島蠔無腥臭味、飽魚爽口、扇貝鮮甜、 海花蟹仲好多肉!包你食過返尋味,3-4個人Share都夠食👍
✝️酒心雞肉丸($109)拼流沙墨魚丸(+$10)
呢兩款都喺煲底精心炮製嘅丸類,前者充滿花雕醉雞嘅香味,咬開爆汁,原來打開裡面有勁多湯汁!後者由大廚每日將雞蛋黃篩走蛋白,再壓碎蛋黃整成流沙鹹蛋黃餡,配埋爽彈墨魚丸一齊食真喺無得輸👏
✝️自家製精選三寶餃 $109
喺自己包嘅韭菜餃、水餃同雲吞🥟,全部都非常飽滿勁大隻,仲要做到餃皮嘅厚薄均勻、晶凝通透得嚟淥完都唔會穿/散開先勁, 睇吓啲雲吞,咬開見到勁足料原隻蝦同蝦膠🦐,彈牙到一個點
✝️冰火魷魚 $109
當冰凍嘅魷魚配上麻辣嘅自家秘製辣醬🦑,冰火交加確實吸引,入口爽脆香辣,令人食上癮停唔到口,呢隻辣仲要喺第二度搵唔到,所以嚟呢度必試!唔少人食完都會專登買佢哋嘅辣椒醬返去呢🌶
另外仲叫咗個蔬菜拼盤($69)同一酌金桔熱情果四季春($98), 食完咁辣嘅嘢一定會好頸渴💦,飲返幾杯清涼解渴又香醇嘅金桔熱情果四季春就啱晒🍹
仍期待那天,我們能在煲底相見。