這家在半島中心當街地舖嘅泰國菜,外面看來像間有格調的pub,但泰國菜做得好地道,最適宜跟同事放工或午飯來坐坐,食好再返公司搏殺。🔸 泰北鹽燒黃油烏頭  $268Bake Cod in Banana Leaf自己一向都中意食潮州打冷鹽焗烏頭魚,勝在啖啖魚肉唔多魚骨。這家店做法就唔同,喺泰北做法,將蕉葉綑起一紮,塞入魚肚裡面,魚皮舖滿幼鹽後再焗熟,烏頭上枱有淡淡鹽味同草葉香味,打開魚皮就喺一大枚魚肉,陣陣魚肉鮮香味,食落一啲都唔腥,伴有生菜同泰式酸辣醬,仲有一啲指天椒粒同青檬粒,可以跟魚一起食。因魚肉原汁原味更好食,我個人就唔搞噤多嘢,兩分鐘就食曬。(這道菜即點即焗需時約20分鐘)味道:8/10性價比:6/10🔸 雞肉鑊氣 炒河  $98 Stir-fried chicken flat noodle炒河粉嘅碟頭唔係好大,兩啖就食曬啲河粉,配料就比較多 有青檸、粟米仔、子薑、芥蘭同埋畀咗一兜辣椒醬你。 雞肉有幾粒,喺腌得入味嘅雞脾肉粒。之前好多人都講 泰沾麵嘅炒粉麵好有鑊氣,這次親嚐果然不錯,河粉喺闊闊一條條,質感好似 布拉腸粉,用老抽猛火炒起,咸香味好濃,齋食炒河粉都覺得好味。味道:8/1

🔸 泰北鹽燒黃油烏頭  $268

Bake Cod in Banana Leaf

味道:8/10

🔸 雞肉鑊氣 炒河  $98

味道:8/10

🔸大蝦炒金邊粉  $118

Authentic pad thai with shrimp

有兩隻燒大蝦,用醬油燒過,有鮮蝦咸香味。金邊粉就配咗舊青檸同香葱,仲有啲韭菜、芽菜同炒蛋碎炒埋一齊,金邊粉就無炒河粉好食,但都好有鑊氣。

味道:7/10

性價比:7/10

🔸飛天炒通菜   $78

Stir-fried morning glory

通菜熱辣辣炒出嚟, 香噴噴好惹味。係辣椒炒埋醬油,咸咸辣辣。通菜菜梗比較多,都幾爽脆。

味道:7/10

性價比:7/10

🔸凍飲:

青檸梳打  $35

微微酸,好醒胃,就係凍嘅梳打水。

龍眼冰  $35

龍眼肉有六粒,都好有龍眼嘅清甜味,飲得舒服。

▪️

🔹環境:佔地舖舖位兩個,店內裝修好有泰國feel,感覺好似去咗泰國啲高級餐廳😚

🗣另須加一服務費

人均消費:~$330

整體味道:8/10

2023-09-21
Waiting Time
9 Minutes (Dine In)
$330 (Dinner)
  • 雞肉鑊氣炒河