2017-08-15
講起天后既野食,第一印象應該唔係清湯腩就係甜品啦掛!呢晚sweet過晚餐後就繼續食甜品!清風街雖然有出名既甜家親戚湯水店但已經唔想再俾人昆水,所以決定試下對面呢間頗新淨既明記(搵食理論:出名既店附近的competitor 都唔會差!)雖然明記選擇無對面店多,但都有中有西,有平有貴,主打既甜品好似係心太軟同waffle,不過呢晚又係夏日炎炎既一晚,唔想食完仲頸渴過未食,所以2人以水果為主。-蜜瓜涼粉:淨涼粉黎講都算幾大碗!蜜瓜唔算好甜但都ok, 淋左頗多既椰奶同花奶,不過涼粉出左黑色水,同花奶溝埋變左灰色@.@ 如果可能倒左涼粉水再加奶,整體應該會香d 奶味唔會被溝淡。-本身想點西瓜河粉(椰汁果隻),但竟然賣晒⋯所以order左大路兼穩陣既芒果小丸子:好多好多芒果醬汁,好似飲緊許氏咁,中間有個味道唔錯既芒果味雪糕,芒果肉切碎左不過都好甜;小丸子數量都幾多,不過有d太淋,咬落會痴牙唔係QQ彈彈的;any肥,小丸子等的糯米製品我一律隔殺勿論,食晒!下次再黎天后甜品都可以試試,未食河粉心不息。
下次再黎天后甜品都可以試試,未食河粉心不息。