2004-06-03
要探路問菜單,所以要來一來,亦順手吃一吃看看水準如何。呢度縮在卑利中間,在權記粉麵隔離,個位係以前海港酒家的,結業後在這個位置的食店都做不長,可能是位置關係吧!是間小店,佈置簡單,就似環頭環尾的酒家,即大圓檯果種,但亦算整潔。近兩點,客人也陸續的在埋單,很容易就找到位。叫了個鮮肉翠玉瓜餃,不放湯,用碗放了辣醬及醋點來吃。原本也想吃其他回點心,但聽到餃子一客十隻後便打住了,還是食完再算。餃子上檯果然是份量十足,大大隻,份屬北方餃子,是厚皮的一種,吃完想唔飽都幾難。瓜是小胡瓜粒而非冬瓜,加埋鮮肉餡味道不錯,好在肉汁不多,唔係都幾漏。可能我們南方人不慣全程食餃,所以餃子味道雖然不錯,但食左六隻就有點停停地,食晒十隻都幾係,所以都係建議同朋友分吃較好。埋單25蚊,以份量及味道計是食得過。又老細拿了一張本地某名食家寫的菜譜,大家在這裡寫菜時,可作參考:1. 四冷盤:拍小黃瓜、醃青蘿蔔、滷驢肉、白切肉2. 芫爆散旦﹝老細話係羊肚,唔係度度有得食,佢話好好食的!﹞3. 糟溜桂魚片4. 醋椒魚湯5. 冬瓜羊肉水餃6. 京燒羊肉7. 榨菜肉未+叉子燒餅8. 現拉條兩款:肉丁炸醬、大滷9. 高力豆沙十二人
埋單25蚊,以份量及味道計是食得過。
1. 四冷盤:拍小黃瓜、醃青蘿蔔、滷驢肉、白切肉
3. 糟溜桂魚片
4. 醋椒魚湯5. 冬瓜羊肉水餃
6. 京燒羊肉
7. 榨菜肉未+叉子燒餅
8. 現拉條兩款:肉丁炸醬、大滷
9. 高力豆沙
十二人一圍一千三百九十蚊,唔包汽水啤酒。