2018-08-24 115 views
本來約朋友去食西營盤阿元來了,但因為太多人等,朋友又想坐得舒服D,就去左對面呢間新開既小店。店員介紹係一間以世界各地街頭小食為概念既新派餐廳,所以每個國家既出名小食都會有,碟頭有細有大,岩SHARE食。聽落幾得意,好多菜式都係聽過未試過。先講講裝修:店入面係用舊船木(店員話)裝飾,仲有好多世界各地紀念品。入門口有一幅牆貼晒POST CARD,應該係老闆去旅行/朋友寄既。唔係豪華裝修,不過感覺好舒服,好貼地。服務:樓面哥仔講解得好詳細,因為MENU淨係得英文,不過都有問必答,好有耐性廚房係半開放式,見到2個廚房都幾後生同幾靚仔服務幾好,見有骨會換碟又會問下我地意見。我以為我地坐得耐,有D外國人會齋飲野坐門口,我地走佢地都未走,哥仔都冇黑面。食物:個MENU設計係一張世界地圖,好得意!菜式都幾多元化,有大約20樣菜式,哥仔建議兩個女仔最好食1個小食,2個中盤同1個大盤。因為朋友鐘意食辣,最後叫左尼泊爾雞腎胡椒蟹慢煮八爪魚牛排甜品:tiramisu 同2杯啤酒雞腎(Pangra):諗住小食唔方大得去邊,黎到個碗又細,但原來好足料!超多雞腎,同好重香料味,用黎送酒一流。雞腎切得夠薄唔會咬到牙都
聽落幾得意,好多菜式都係聽過未試過。

先講講裝修:
店入面係用舊船木(店員話)裝飾,仲有好多世界各地紀念品。
唔係豪華裝修,不過感覺好舒服,好貼地。

服務:
廚房係半開放式,見到2個廚房都幾後生同幾靚仔

服務幾好,見有骨會換碟又會問下我地意見。

食物:
個MENU設計係一張世界地圖,好得意!
因為朋友鐘意食辣,最後叫左
尼泊爾雞腎
胡椒蟹
慢煮八爪魚
牛排
甜品:tiramisu
同2杯啤酒

雞腎(Pangra):諗住小食唔方大得去邊,黎到個碗又細,但原來好足料!超多雞腎,同好重香料味,用黎送酒一流。雞腎切得夠薄唔會咬到牙都軟。
胡椒蟹(Pepper Crab):改良左唔係原隻蟹,啖啖蟹肉配炸雲吞皮,中間散出胡椒香之餘仲保留左新加坡傳統胡椒蟹既甜味。雖然食蟹係原隻拆好食D,但呢個有驚喜!朋友未去過新加坡都話已經鐘意食胡椒蟹
Pulpo Gallego
慢煮八爪魚(Pulpo Gallego) : 一直好怕出去食八爪魚,怕咬唔開,不過呢個唔知係唔係慢煮關係,軟硬適中,調味有小小酸酸地,幾開胃
Carne Asada con Chimichurri

牛排(Carne Asada con chimichurri) : 店員詰呢個係來自阿根廷,因為阿根廷食好多牛,所以佢地牛肉係好出名。牛排係薄切,配粟米同燒牛油果,呢2樣配菜都係阿根廷人好鐘意食。牛煎到岩岩好,中間個粉紅色好靚,唔會太生/太熟咬唔開(本人牙力係零),而且牛味好濃,Chimichurri係用左香草醋醬,配落個牛度好夾下,冇咁膩。
Tiramisu

甜品(tiramisu) : 係個解體左既tiramisu,espresso雪糕咖啡味好濃。

啤酒: 朋友怕苦又想要酒精,有款係零苦味既啤酒岩晒女仔飲,係水蜜桃同熱情果味,易入口,但都易碎,都有4%酒精

總括而言:下次會黎想試埋其他國家既小食
你敢問既話,佢地會講埋碟送既故事比你知。(我偷聽到隔離枱)
2018-08-15
$300 (Dinner)
Pulpo Gallego
Carne Asada con Chimichurri