2010-07-19
星期五, 交了份 xxth DRAFT俾老細. 下午基本上冇乜task, 便用盡一小時lunch time, 黎老銅搵食. 原本Target是某新開的台灣麵店. 不過大排長龍, 暫時, 都係敬而遠之好. 回頭, 打算去食一間傳統茶記之前, 始終都忍不住呢一個台灣風味. 縱使要成$12一條, 都係拮返一條腸食先.黑色的香腸, 若是外國的, 我就一定敬而遠之. 因為Black Pudding 同 Marmite 一樣, you either love it or hate it. 不過台灣的黑色香腸, 我就絕對不會敬而遠之, 全因為成份不同, 而味道, 當然也不同啦. 黑色的就是墨魚香腸, 另外的一條, 就是飛魚卵香腸.墨魚香腸, 因為用上了墨魚汁而令到成條腸呈現黑色. 香腸, 當然不是純墨魚肉製成, 咬破腸皮, 香腸滴出鮮美的肉汁(油). 肉, 應該是比較訂級的肥豬肉. 再加上墨魚肉同墨魚汁製成. 味道非常豐富.飛魚卵香腸, 用了魚子, 令到味道更加鮮美. 咬開腸皮, 鮮肉味加入了魚子的香. 味道比墨魚香腸更鮮. 肉腸, 肥肉較多, 肉質帶腍, 彈牙, Juicy.這是第二次食呢一隻腸
這是第二次食呢一隻腸了, 第一次, 是去年在台灣淡水, 就咁係街邊拮黎食. 而家可以係香港食到台灣的烤腸, 真的有點開心. 不過, 看兒佢打開一Pack香腸拿來烤, 相信我亦可以去一些台灣食品專門店買到呢d香腸自己燒. 收$12一條, 當中既Fixed Cost 一定大過 Vairable Cost. 中午行過, 夜晚行過, 都只是小貓幾隻黎買腸仔.......唔知您會捱到幾耐呢. 係銅鑼灣開業, 要確定你能頂得住鋪租, 才好計劃做生意啊.