2014-02-19 3454 views
LA Creperie 一個我成日提起既名字, 因為自從2年前黎過一次食TEA 後, 呢到已經成為左我既飯堂, tea time 上黎, 晚餐上黎, dessert都上黎。前幾日, 朋友好想試下法國野, 我就提出我未厭既LA Creperie, 之後打電話book 台, 有時book 台, 我個last name問題, 佢聽幾次都聽唔出… 我都只好用first name 黎book… 如果你都有個英文人好難聽得出既last name, 我勸你都好似我咁用first name + initial啦今次我地3個女生叫左2個main + 一個dessert 唔好唔會, 呢樣野都係crepes 黎架, 如果你怕叫一個咁薄既crepe 會食唔飽, 真係唔需要太擔心, 唔會餓親你!Sorry 我真係唔記得佢地既名. 但係你可以從材料著手去搵番佢地:1) Egg + smoke salmon + spinachI LOVE smoke salmon, 佢地比既Salmon 唔會孤寒, 真係到某個份量係有口感既, 而spinach又煮得岩岩好, 個蛋唔會”鞋” 或乾身, 好食!! 加埋 “篤” 穿左而

I LOVE smoke salmon, 佢地比既Salmon 唔會孤寒, 真係到某個份量係有口感既, 而spinach又煮得岩岩好, 個蛋唔會”鞋” 或乾身, 好食!! 加埋 “篤” 穿左而流出黎既蛋黃, 好滑好香!

2) Cheese + tomato
I’m a cheese lover! 睇上去好簡單既配搭, 好多人都唔會選佢, 因為佢冇肉, 感覺上唔似main,但你會錯過左個一種切完有芝士絲跟住你支叉既情景, 芝士又布口感, 又濃~ 好開心!

3) Banana + caramel sauce + caramel ice-cream
再黎就係我推薦既dessert, 其他2款都係朋友簡, 呢個係我簡架啦!! 我覺得煮過既香蕉., 完全係另一回事, 好香, 加上焦糖雪糕~ I really like it! 但係如果你怕甜就唔好點呢個, 因為佢真係頗甜….你可以接受唔到

4) 我叫左杯apple cider, dry
淡淡蘋果香, 酒精唔太濃(個人認為), 隻杯好靚tim!

冇錯,呢到係我少數反叮既地方,之後仲會去佢上環/take away既求店, 睇下質素上有冇分別
2014-02-04