2021-10-11 255 views
平時係元朗食開滔滔、嚐仙嘅芋圓,難得發現咗多一間賣芋圓嘅舖頭就去試下自備咗飯盒去裝,佢哋都好好俾我用。$36嘅芋圓仙草凍,可選3款配料,大部分唔使加錢,如果係芋泥/紫薯泥就要加$3-5(好似係),近排戒糖又唔想食太飽,就只揀咗2款配料🥣芋圓仙草凍 $36 (配料: 紅豆 +小紫蘇)芋圓夠煙韌,仙草凍大小剛剛好,紅豆/芋圓/糖水都唔係死甜,幾香,只是如果好似我甘偏小甜,就會想再低糖多一點點。要講嘅係小紫蘇,店員話係高纖,類似奇亞籽,就叫黎試下。個人覺得佢比奇亞籽有存在感,每一下咬落去都有好似咬紫菜既清脆聲,有時食食下又有點點苦味,不肯定是否來自小紫蘇🤔總結主角芋圓仙草凍係值得一試嘅!配料方面大家就揀返自己中意架喇😊 佢有個配料係 ‘迷你芋圓’,芋圓控(我)下次可能會試吓芋圓配芋圓嘅配搭😂

自備咗飯盒去裝,佢哋都好好俾我用。

🥣芋圓仙草凍 $36 (配料: 紅豆 +小紫蘇)