2021-09-06 180 views
有日去觀塘想食台灣野,就去左呢間略有名氣的台灣菜,因為都有印象想過人介紹。當日叫左幾樣野:魯肉飯,宜蘭蔥肉餅,滷水豆腐同桂圓雪梨茶。先上嘅係桂圓雪梨茶:飲落好清甜同真材實料,唔會好甜,配佢地嘅食物非常啱,唯一係價錢唔算平。第二樣上嘅係魯肉飯,唔知係咪本身有啲期望,感覺上佢唔係一碗好食到要推薦的魯肉飯,一黎汁唔夠多,二黎望落個色好似好夠味,但事實上係冇咩味道。第三樣係滷水豆腐,豆味係有嘅,幾欣賞呢點。咸味適中。最後個蔥肉餅,無影到相,本身以為佢會似台灣的胡椒餅咁,入面充滿肉汁。可以上到黎嘅時候,見佢有幾個餅已經穿左,而且無汁流出黎都已經知唔係我地想像嘅野。咁都唔緊要,係自己孤陋寡聞姐,唔係人地嘅錯。之後試左一啖,其實還可以,但衰在佢個汁實在太咸,咸到我同朋友都食唔到其他味道,所以覺得麻麻地

當日叫左幾樣野:魯肉飯,宜蘭蔥肉餅,滷水豆腐同桂圓雪梨茶。

第三樣係滷水豆腐,豆味係有嘅,幾欣賞呢點。咸味適中。

桂圓雪梨茶
魯肉飯