2020-03-24
呀媽話呢期唔敢周圍去,但就連屋企附近嘅酒樓都暫停營業,無啖好食😫,所以呢日放假我就近近地帶佢去觀塘嘅譽宴食好西。我之前去過The One嗰間飲非常唔錯~。一上到去發現酒樓勁滿人,仲要未到下午茶時段添,好彩店員好快就安排我哋入座,意外地有得坐露天位,個環境勁正😍,喺到擺酒,都可以有個花園仔。呢日我嗌咗個套餐同呀媽食,每人$468全包,的確唔平,但食物質素絕對對得住個價錢😋,無論食材定烹調方式都好出色;而且份量超多,每人每道菜都各有一份。首先嚟嘅係燒味拼盤🐷,包括叉燒4片、腩仔4粒同海蜇小許,一人食啱啱好。燒味個樣好靚,食落都唔錯,但未到好驚艷;叉燒如果肥啲就好。黑蒜螺頭燉雞湯🐔,哇個湯真係黑色㗎,好少見🙈,應該係用上黑蒜嘅關係。我個人認為味道比較濃,不過呀媽覺得好好飲。湯入面好足料,有螺頭有雞。玉環鮑魚盅🥢,節瓜瑤柱甫就食得多,但配鮑魚真係唔係成日有得食。仲要鮑魚係用上乾鮑,即係比新鮮鮑魚更名貴🤤,果然食落個口感同味道係特別唔同,比較流心同入味。西施蛋白蝦球🍤,大蝦球非常彈牙,正呀。蒸蛋白比起蒸蛋口感更厚,夾埋個芡汁食,味道恰到好處,當中仲搭配咗兩款筍絲。乾隆石鍋炒飯🍚,我完全估唔到個飯
乾隆石鍋炒飯🍚,我完全估唔到個飯係一人一個石鍋囉‼️,一個石鍋已經分到每人兩個碗仔...,所以我哋打包咗一個走🙈。除咗份量夠之外,個飯真係滿分之作,因為飯粒炒到好乾身,粒粒分明,連呀媽都讚不絕口。
最後,精選甜品係紅豆沙,呢個就正正常常啦,夠多豆。我哋食埋甜品,非常滿足😊。
除咗食物同環境外,呢到嘅店員全部都好好禮貌,服務好好;特別有位短頭髮呀姐,真係好細心,好熱情👍。
總括嚟講,依餐飲宴般嘅午市套餐真係不得了,最緊要係呀媽鍾意,食得開心❤️。下次我會同佢嚟食點心,價錢幾相宜。另外,餐廳仲有做啲晚市六人/十二人餐,好似都唔錯。我哋離開餐廳時,再望下室內個環境確係幾靚,相信係一個宴會嘅好場地啊!