2022-03-01 15 views
登打士街有間新開嘅茶飲小店Tea Lab‍ 而家試業期間仲有8折優惠添❗️至於點解叫做Tea Lab 係因為佢哋希望研發創新又有特色嘅飲品👨🏻‍🔬並非淨係賣千篇一律嘅珍珠奶茶 從而打破手搖茶飲既有嘅框架💁🏻‍♀️-佢哋每個月都會推出signature drink🍹因為店主以前喺唔同國家生活過 所以想將該國家嘅特色融入飲品 而第一站我哋嚟到法國巴黎日落🇫🇷-側面有個窗口望到店員調沖飲品 店員都幾靚仔😎即刻錯晒focus😂仲有個台方便客人打卡同飲野 幾貼心💕-🇫🇷巴黎日落 $33重頭戲來了!賣相直頭100分💯係好浪漫嘅漸變色 真係好有日落嘅感覺🌅十足十杯mocktail咁 留意返呢杯甜度同冰量都係固定 因為稍為多咗少咗就整唔到咁靚嘅漸變效果 沖飲品背後都有好深嘅學問😵‍💫·漸層分別係士多啤梨醬🍓橙汁🍊檸檬水🍋飲之前記得要搖勻個漸層 所以打卡要趁早🤣飲落味道酸酸甜甜 好fresh 檸檬水酸味啱啱好 士多啤梨醬嘅甜味啱啱好中和咗酸味😌應該幾啱本身鍾意飲fruit punch嘅朋友 最底仲有兩粒浸過糖水嘅原粒士多啤梨🍓都係嚟自台灣架 不過勺咗好耐先食到😂-🍓芝芝莓莓 $30其實同朋友原本想叫芝芝桃桃

🇫🇷巴黎日落 $33

🍓芝芝莓莓 $30
其實同朋友原本想叫芝芝桃桃🍑不過店主好誠實 即刻解釋因為疫情關係 台灣仲未送到桃落嚟🤭如果而家叫芝芝桃桃 就試唔到佢嘅最佳品質 可見佢哋對調沖飲品都好有要求👍🏻所以最後我哋叫咗芝芝莓莓 (唔知而家啲桃到咗未呢🙈)
第一啖當然要試下個奶蓋先 有少少芝士鹹香仲帶有淡淡甜味🧀莓莓嗰part好似飲緊士多啤梨奶咁🥛而且仲飲到士多啤梨粒粒 真材實料 不過整體味道有啲甜
好期待嚟緊會推出咩signature drink🤪講多次先 試業期間 任何飲品8折~