2016-11-15
大雄成日都話好想試,今日終於有機會試吓,不過唔係同佢嚟😂豚骨拉麵 ($105)奶白色嘅湯底看似好膩,但其實唔算好油,反而味道清甜,可能預咗客人會加其他配料,所以本身個湯底都唔會好鹹,而且喺店入面已經貼咗大大隻字寫住不加味精,可以放心咁飲多幾啖;加咗大量生蒜、七味粉及少量拉麵汁之後,成個湯底嘅鮮味即刻大大提升,哈哈立即開動!拉麵係比較幼身有嚼勁,我要求要硬麵,但對我嚟講都係太淋了;叉燒偏瘦,所以唔會有超級嫩滑嘅口感,但好有豬肉嘅鮮味😋 加咗$10要溏心蛋,哇超滑溜,蛋黃仲要係半透明㗎,正呀!小龍蝦蟹子沙律諗住冇乜驚喜,都係沙律一個,點知咁有驚喜!配5塊新鮮到索索聲嘅紫菜,啖啖小龍蝦肉及蟹子,肉質彈牙口感清新,夾住紫菜食好好味,話咁快就食完!餃子煎得唔算好油膩,皮薄餡靚有肉汁,點少少豉油食已經好好味可惜今日無櫻花蝦拉麵... 當外面嘅拉麵一碗都已經百幾蚊嘅時候,其實呢個set又真係幾抵食
小龍蝦蟹子沙律
煎得唔算好油膩,皮薄餡靚有肉汁,點少少豉油食已經好好味