2015-12-17
士多啤梨比利時Waffle ($61)如果想同朋友傾下計都係去樓上嘅coffee shop最好,除左因為夠私人,仲可以叫個甜品叫杯野飲就吹水吹一個下晝。不過樓上coffee shop野食都唔係間間好食🤔,但司令今次搵到一間係諾士佛臺嘅樓上coffee shop,主打正宗比利時waffle😍,司令都係甜食控,冇得唔試!司令今次簡左士多啤梨味🍓,配左杏仁雪糕同士多啤梨醬。因為waffle即叫即做,所以都得左15分鐘先有得食!首先擺盤已經超吸引,個醬圍邊可以需要嘅時候先點。waffle做得好厚實,外面脆,好似帶左少少糖既脆皮?咬開入面唔係空氣,而係有少少煙韌既感覺,同平時食開既非常唔同。加埋杏仁雪糕同醬,酸酸甜甜又好味喎!鋪頭仲有提供埋水同電話叉電,夠貼心! 窩夫與黑啤其實黎到諾士佛臺,點樣唔飲酒啊!唔好以為食waffle就一定要配茶或者朱古力之類先襯。其實佢地仲有得配啤酒,話曬比利時waffle梗係配比利時手工啤啦。司令選擇既係黑啤,唔會太苦,一枝配一個waffle岩岩好。唔一定係樓下酒吧chill既,一邊食waffle一邊chill都得架。