2013-12-03 5332 views
公司會計姐姐最愛食點心,閒日多與股友們飲早茶,享受十二點前埋單之優惠,週末則陪同家人飲兩點後之下午茶,每次試完新野都會返公司略作批評及報告一番。十月份,會計小姐向公司同事們推薦稻香集團o既午市飲茶,話如果主攻特價點心,其實好抵食,所以我地就約埋四個人去驗證一吓 。灣仔稻香位於北海中心二樓,上酒樓必先行上一條弧形樓梯,電梯同升降機都唔到,真係少啲腳骨力都唔好去 。酒樓近窗一排全部都係十幾人o既大枱,隔一行有八個四人卡位,卡位同個大廚房之間就擺滿散枱;稻香勝在樓面高,地方闊落,冷氣足,所以啲枱就算擺到密麻麻,感覺都唔會話好局促或者係太嘈吵。大廚房入面o既工作人員都帶哂手套、口罩、同帽,望落個集團經營模式都好衛生 。午市繁忙,好在稻香伙計人數多,手腳又夠快,落單、上餸、加茶等,招呼效率頗高;雖然姐仔唔多健談,但態度絕不惡劣,服務質素可算及格。公司同事們決意主攻特價點心,當日一共叫咗九款黎試: 午市特價小點之日式煎餃子($13.8):煎餃子個賣相唔係特必吸引,但味道其實唔差,而且煎得唔係好油,$13.8有四件,絕對食得過。 午市特價點心之鮮蝦腐皮卷($14.8):腐皮卷外層夠薄,個餡

公司同事們決意主攻特價點心,當日一共叫咗九款黎試:
午市特價小點之日式煎餃子
午市特價點心之鮮蝦腐皮卷($14.8):腐皮卷外層夠薄,個餡夠脆,整體香口得黎又唔會話好油,$14.8有三條,即六件,稻香真係好大方!
午市特價點心之鮮蝦腐皮卷
午市特價點心之京式素鵝($18.8):意外地依味咁齋o既素鵝非常香脆,層腐竹皮夠薄夠鬆化,味道一啲都唔寡,一客有八件,稻香真係一啲都唔吝惜!
午市特價點心之京式素鵝
午市特價點心之娥姐靚粉果($12.8):粉果大大隻,肥嘟嘟,有蝦、粟米、青瓜絲、紅蘿蔔絲等,清脆健康,好唔錯!
午市特價點心之娥姐靚粉果
午市特價中點之山竹牛肉球($16.8):山竹牛肉球大大件,雖然唔係話熱到辣口,但肉質尚算鬆軟,都好及格!
午市特價中點之山竹牛肉球
午市特價點心之原蝦燒賣皇($19.8):除咗面層有一大隻晶瑩剔透o既蝦之外,燒賣入面原來仲有一隻蝦!燒賣本身唔硬,兩隻蝦都同樣爽口彈牙,味道亦唔錯;靚仔經理話齋,每隻燒賣有成兩隻蝦,一啲雪藏味都冇,五蚊一隻都唔洗,抵食到爛啦
午市特價點心之原蝦燒賣皇
午市特價點心之竹笙碗仔翅($13.8):我地四個人分咗兩盅$13.8 o既碗仔翅。每碗入面o既竹笙、冬菇絲、肉絲、粉絲份量都好足,味道香甜濃郁;每人半盅又夠飽肚,抵呀!
午市特價點心之竹笙碗仔翅
其他收費:
早茶:$6/位
午市特價小點之鬆軟叉燒包($13.8)
午市特價小點之鬆軟叉燒包
午市特價點心之鴛鴦雙潮($12.8)
午市特價點心之鴛鴦雙潮
連埋$6茶錢及加一服務費,埋單每位$50有找,主攻午市特價食品,比起去正冬火鍋飲茶每人大約貴$10,地方較為光猛闊落舒適,食物又冇咁粗糙,而且特價點心款式多成倍,去稻香飲茶其實都不失經濟實惠,XO仔同公司同事們都要大讚會計小姐冇介紹錯
2013-10-24
$50 (Lunch)
午市特價小點之日式煎餃子
午市特價點心之鮮蝦腐皮卷