2020-12-22 2111 views
每一區都會有熟食中心,通常熟食中心都隱藏咗唔少美食😆呢日黎到彩虹,行下牛池灣村,順便就過去熟食中心搵嘢食~只要入到街市搭電梯上二樓,就係熟食中心架啦!👇🏻上到去,👇🏻全層都係食嘅,而之前上網睇過呢度有幾間可以飲茶食點心🥢而呢棟牛池灣市政大廈係1987年啟用,所以呢幾檔嘢食都有三十年以上啦~呢次就揀咗最近電梯嘅一間👆🏻三合茶室🥢已經可以見到一大堆點心蒸籠😆👆🏻熟食中心環境未必個個都鍾意或者接受到,不過呢個環境、呢啲檯凳又係另一種風味👇🏻,充滿本土情懷🥰👇🏻餐牌就掛喺牆上面,眼利嘅朋友應該會見到右上角寫住 茗茶每位$2😆大家無睇錯,茶錢只係2蚊雞!而其他點心、包點、盅頭飯等等都係十幾到二十幾蚊不等,最貴先係24蚊嘅大盅頭飯~一個人飲茶嘅話,基本上一個細盅頭、一個點心就夠啦~我今次計埋茶錢就40蚊😹講真係抵到爛!而質素都唔差架🥰👆🏻豉椒排骨飯🍚(細)($21) 細盅頭就類似一隻大橙嘅size咁,所以配多一籠點心就差唔多~排骨都有五、六舊,就係平時茶樓食開嘅味道,唔會太淋,而且熱辣辣,食落特別惹味🥰 飯嘅話就粒粒分明,軟硬適中,配埋豉油同豉椒汁真係可以食晒成盅😹👆🏻燒賣($17) 燒賣係我最鍾

豉椒排骨飯

燒賣

👆🏻燒賣($17) 燒賣係我最鍾意嘅點心之一😹呢籠係新鮮熱辣拎出黎🥰而且都幾大粒,每粒都有大大隻鮮蝦同豬肉😆食落絕對唔會一pat pat~呢個唔錯~
2020-12-17
$40 (Lunch)
豉椒排骨飯
燒賣