2013-10-11 710 views
適逢中秋節,同事相約飲茶慶祝,地點由會計小姐同靚仔經理話事,去一家佢地幫襯開o既「正冬火鍋料理」,貪佢夠抵食wor !「正冬」有兩層,樓下燈光較暗較逼人,樓上就光猛得多,感覺上亦寬敞舒適得多,最正就係有卡位坐、有電視睇,所以同事們每次黎都必定要坐樓上。「正冬」並非高級食肆,環境衛生尚算合格企理。伙計們個個年紀都唔細,樓面功夫多,忙碌得很,好在佢地做野夠爽手,效率高 。中秋當日,大家都預咗會多人,所以會計小姐一早就去排定隊,希望等到樓上嗰啲靚卡位;哈哈,靚女出碼,果然係冇令大家失望 !由常客帶領,我地一行三人主攻特價點心同炒麵: 午市特價點心之蟹籽燒賣皇($12.8):大部份酒樓o既燒賣唔係大點就係特點,閒閒地賣到成四十幾五十蚊一籠,材料同味道好多時仲要係一般過一般,有啲直頭唔合格添 !正冬真係可以稱得上為良心食肆,其午市燒賣以特價$12.8益街坊,每籠都係即叫即蒸,不但新鮮熱辣,而且美味可口,同事們都覺得超抵食 ! 午市特價點心之山竹牛肉球($9.8):山竹牛肉球大大隻,熱辣辣,肉質完全唔硬,$9.8一籠真係大件夾抵食 ! 午市特價點心之鮮菇雞包仔($9.8):雞包仔

!由常客帶領,我地一行三人主攻特價點心同炒麵:
蟹籽燒賣皇
山竹牛肉球
午市特價點心之鮮菇雞包仔($9.8):雞包仔包身鬆軟,個餡就切得好夠醉,食落又脆又嫩又滑,飽得黎又唔會溜。其實一般OL食一籠當午餐都已經可以填飽個肚,仲慳返唔少添
鮮菇雞包仔
午市抵食特價麵之肉絲炒麵($35):小肥食肉絲炒麵一定唔要兜亂,為求保留麵條o既不同口感,除咗要有啲卜卜脆之外,一定要有啲濕濕地又彈彈地牙o既。正冬碟肉絲炒麵有乾有濕,有香脆有軟腍,芡汁味道唔會太油膩或者係太咸,好啱小弟口味,如果少咗啲紅蘿蔔絲,咁就更加正!
肉絲炒麵
連埋$6茶錢,埋單每位$40有找,午市特價食品,大件夾抵食,咁o既價錢可以食到咁飽,XO仔絕對滿意
!大家如果有機會幫襯,記住要揀樓上卡位坐!
2013-09-19
$40 (Lunch)
蟹籽燒賣皇
山竹牛肉球