2020-12-06
今日經朋友介紹下,去咗旺角彌敦道位於地庫嘅呢間串串燒。餐廳內嘅佈局有啲似日本嘅居酒屋。嚟得呢度嘅食客都一定會叫生蠔,呢度仲有個超抵優惠,就係每點一支紅/白酒,就可以以$50換購一打精選生蠔或者半打中碼生蠔。見有推廣,所以就叫返支酒,本身對餐酒冇乜研究,不過既然食生蠔,就隨意叫一支白酒。呢支白酒超易入口,甜甜地好好味。左邊嘅係精選生蠔No.4,$9/隻,而右邊嘅係美國中碼生蠔,優惠價$50/半打,兩款生蠔都好新鮮,而且好creamy。食過生蠔之後,首先就食麻醬豆腐,麻醬夠多豆腐夠凍,配合新鮮嘅生菜、青瓜同車厘茄,非常清新開胃。呢個清酒煮蜆係必食推介,份量勁多都只係$48,而且佢嘅蜆肉粒粒都非常飽滿,又夠鮮味,真係好抵食!之後就叫咗一串燒頂級牛小排,夠牛味同時亦帶點油脂,肉質鮮嫩,生熟度啱啱好。另外仲叫咗其他串燒,包括:燒生蝦($9/串)🌟🌟🌟🌟🌟燒海螺片($9/串)🌟🌟🌟🌟鹽燒雞翼($18/串)🌟🌟🌟🌟惹味雞翼($22/串)🌟🌟🌟🌟🌟牛油燒粟米燒($22/串)🌟🌟🌟燒芝士翠玉瓜($18/串)🌟🌟🌟🌟燒生蝦同燒海螺片只需$9/串,性價比高;雞翼方面我就推介惹味雞翼,因為真係夠晒惹味,燒得香
燒生蝦($9/串)🌟🌟🌟🌟🌟
燒海螺片($9/串)🌟🌟🌟🌟 鹽燒雞翼($18/串)🌟🌟🌟🌟
惹味雞翼($22/串)🌟🌟🌟🌟🌟 牛油燒粟米燒($22/串)🌟🌟🌟
燒芝士翠玉瓜($18/串)🌟🌟🌟🌟 燒生蝦同燒海螺片只需$9/串,性價比高;雞翼方面我就推介惹味雞翼,因為真係夠晒惹味,燒得香口之餘又能保持肉汁,冇得彈!另外燒芝士翠玉瓜真係有驚喜,唔知自己喺屋企可唔可以整到呢個效果呢,哈哈!