2018-12-31 1348 views
今晚約左朋友食晚飯吹水,預左都會坐得耐,咁耐無見,真係有排傾,朋友介紹大圍呢邊有間叫【新合發飯店】可以食下小炒,又可以吹下水坐耐少少,絕對唔錯。我咃叫左碟「鹹香金衣白飯魚」,呢個真係真心好食,每一條白飯魚沾滿了金黃色的咸蛋黃,而且炸得又香又脆,白飯魚很新鮮,每一條都胖胖的,咬入口當然是肉肉感重吧,送酒一絕。「XO醬爆花枝片四季豆」花枝片每一片都切得厚薄適中,可顯大廚的功刀是多麼到家,用大廚自家調製的XO醬爆香的花枝片和四季豆,不但香條氣四溢,入口異常惹味,完全突出了花枝片的鮮味,四季豆亦很顯爽脆,當然食材新鮮都很重要吧。「西蘭花炒帶子」放到滿滿的帶子很新鮮足料,而且每一粒都很巨型厚肉,絕不偷工減料,很有誠意。西蘭花亦炒得很香很脆,青脆碧綠。呢一餐晚飯大家都吃得很盡興,而且吃得很飽滿,我哋決家下次會再黎食過。
2018-10-06
$100 (Dinner)
  • 鹹香金衣白飯魚
  • XO醬爆花枝片四季豆