2022-07-06
同男朋友去奧運探完朋友個小Baby👶🏻諗住搵個地方飲酒談心🥰朋友極力推薦利奧坊🤔有間隱世小店啱晒飲sake同埋下酒菜超級正!舖頭裝修果然好有日式居酒屋風味🎐我哋order "松放題" 可以任飲sake🍶3小時再加包幾款下酒菜🤩啱晒我哋chill酒談心💕***溫馨提示: 未夠18歲唔好飲酒喔!***松放題 $428/位 (每人包3款関東煮、2款小食、清酒任飲🍶)我哋身處喺松放題包任飲酒套餐🤤仲要3個小時享受嘅酒場🤣當然就係要飲各式各樣唔同嘅酒飲啦!成個酒list有啤酒🍺sake🍶whiskey🥃燒酒🍸果酒🍹咁多款式一定有一款啱飲🤗我地食住超好食嘅下酒菜🍢一路傾心事一路飲🍻係咁chill嘅環境下😌不經不覺飲左6枝唔同嘅sake啦😆每一枝店員都有詳細咁介紹佢哋嘅產地同入口感覺😚由其是我們哩啲初階sake愛好者🤣徬徨緊唔知揀邊支好飲嘅時候😅有店員可以細心因應我哋嘅口味推介適合嘅酒😍我哋認真覺得服務唔錯👍🏻今次我哋揀左闊口較厚身嘅清酒杯同埋較高&薄身嘅清酒杯😋再試試兩款唔同酒杯會唔會飲出唔同嘅sake味道😆🍶清酒 - 太平海店員問我哋想飲果味重啲定dry啲🤔最後推介充滿果香嘅太平海俾想飲果味重啲
***溫馨提示: 未夠18歲唔好飲酒喔!***
松放題 $428/位
(每人包3款関東煮、2款小食、清酒任飲🍶)
🍶清酒 - 太平海
店員問我哋想飲果味重啲定dry啲🤔最後推介充滿果香嘅太平海俾想飲果味重啲嘅我哋😊哩款清酒入口順滑👄果香味重認真唔錯👍🏻
🍶清酒 - 雪之茅舍
第二瓶酒就揀左米香味重啲雪之茅舍!係用有機嘅秋田酒小町為原料米加上蜜瓜製鍊而成🍚飲落去酒香味重啲啲🤔味道有淡淡蜜瓜香呈微酸清爽!
🍶清酒 - 九頭龍
第三瓶係入口有豐富蜜瓜味嘅九頭龍🍈佢亦係號稱福岡第一嘅清酒👍🏻(唔知係唔係因為福岡蜜瓜特別好味呢😆) 飲落口感爽口而且蜜瓜味超重😍啱晒我哋口味!最岩配搭関東煮同下酒菜一齊食😋
🍶清酒 - 越乃雪樁
新瀉嘅純米吟釀 - 越乃雪樁係冇用機械化製作嘅手工清酒!不過我哋初學者黎講未好飲得出有咩分別🤣不過飲落覺得有白花花香🌸味道都幾清新唔錯!
🍶清酒 - 社氏の独り言⛩️
第五瓶男朋友話要挑戰一下比較dry嘅口味!屬京都嘅社氏の独り言⛩️ 我哋覺得配下酒菜一齊享受最正!而且感覺酒精濃度比之前嘅清酒高🍶有種刺激辛口感覺!
🍶清酒 - 楯野川清流大吟釀
最後第六瓶揀左山田縣嘅楯野川!佢係算比較淡口(可能岩岩飲完社氏の独り言⛩️太刺激嘅關係🤣)香氣同酸度比較清爽柔順😌口感輕快回甘😋用佢黎佢結尾啱啱好!
店員喺我哋坐低嘅時候每人送左碗雞湯🐔初頭我哋都覺得好奇怪🤣居酒屋送雞湯😌但飲完清酒之後再飲一啖雞湯!我哋即刻明白鋪頭送雞湯嘅用意👍🏻因為雞湯非常暖胃😚可以散下啲酒氣又可以解酒😆
***溫馨提示: 未夠18歲唔好飲酒喔!***
我哋每人嗌左3款關東煮🍢鐘意食肉嘅男朋友嗌左牛肚🐂牛筋同蘿蔔🥕我就嗌左蘿蔔🥕芝士魚棒🧀同魚腐🐟!🐂牛肚炆到好腍😚食落口一d都唔韌😌而且俾上湯嘅味道完全滲入!而且牛羶味唔太重!我同男朋友都覺得冇得頂👍🏻如果點埋佢個秘製辣椒油🔥整件事更上一層樓!牛肚加埋辣椒嘅香完全充滿口腔😋用黎送酒一流!
連牛肚都炆到入晒味!牛筋更加唔使講啦😋細舊嘅牛筋完全係入口即溶🤤真係未食過炆得咁正嘅牛筋!嗰種膠質到而家仲係到回味緊😚蘿蔔係我嘅至愛❤佢哋用嘅係日本蘿蔔🥕索滿湯汁而且超。級。鮮。甜!關東煮嘅蘿蔔真係冇得輸👏🏻蘿蔔又淋又甜又冇渣不在話下😋連魚腐都索滿晒湯汁😛真係高質之作!相比下芝士魚棒比較普通🤔不過身為芝士控嘅我覺得都唔錯😁
哩間嘅關東煮真係我係香港食過最好味嘅一間😆而且佢係區內唯一嘅関東煮專門店!到而家都有啲掛住佢哋嘅食物!除左關東煮之外😋其他小食都好正!我們夾埋揀左4款小食🍱最最最令人驚喜嘅係佢嘅日式香辣砂肝😍送酒必點!砂肝切成細細粒 煲內配有辣椒🌶日本蔥🌱但食落唔算辣!不過完全僻走左砂肝嘅微腥味!食落去不但至唔腥😋而且仲好多汁💧香辣嘅砂肝令人回味無窮!我更加鐘意佢襯搭比較dry嘅清酒🍶佢嘅香辣同酒嘅辛辣互相輝映🔄個人覺得成晚最適合送酒嘅一道菜(雖然下酒菜都好正😂)而且份量一d都唔小!砂肝份量夠我們送晒6瓶清酒!真係超正!諗起都好回味😋
哩到嘅炸物都好出色👍🏻唐揚墨魚咀細細粒🦑有雞軟骨嘅感覺但唔會韌口!熱辣辣脆卜卜上碟!作為下酒菜黎講一啲都唔失禮😍
另外炸洋蔥圈係原圈洋蔥炸!因為而家出面愈來愈多用切碎洋蔥再溝粉黎整嘅洋蔥圈!我覺得洋蔥味始終差咁啲!不過哩到正正係我鐘意嘅洋蔥圈😋洋蔥圈食落去充滿洋蔥味又多爆汁!一次滿足晒我對洋蔥圈嘅食慾😂
明太子雞翼塞爆明太子而且層皮都算香脆!雞肉辣辣地撈埋明太子味道唔錯!👍🏻熱騰騰炸起嘅漲卜卜嘅雞翼🐔真係唔錯👏🏻
北海道風雞皮烏冬🐓 $52/碗
嗌佢之前仲係到諗究竟雞皮烏冬係乜冬冬😂男朋友估係整到烏冬雞皮咁樣🤔最後上碟時發現原來佢就係雞皮加烏冬嘅意思🤣 但令人surprise係佢嘅雞皮一啲都唔肥😳因為雞皮燒走啲油脂燒嘅同時雞皮又冇燒到乾晒身🔥控制火候非常厲害!食雞皮可以享受到健康嘅味道😋烏冬湯底有雞汁精華🐔而且湯面唔太油食落唔會覺得太膩!
壽喜燒牛肉鍋 $98/鍋
壽喜燒係醬油湯底加上蔬菜同牛肉配搭🐃!當我哋飲完咁多清酒🍶食左咁多炸物🍤最後食壽喜燒嘅感覺真係特別舒服😌男朋友最鐘意係佢送嘅日本蛋🥚生蛋食用嘅佢話隻蛋超香蛋味!夾塊牛肉過一過醬油湯底🥓上黎蘸一蘸個蛋汁再送入口👄牛味配醬油配蛋香!全部combo混合埋一齊🤤真係諗到都流晒口水!
飲飽食醉咁豐富咁充實嘅一場談心之旅就此畫上一個完美嘅句號🥰本身諗住把酒談心💕結果食到咁豐富嘅晚餐真係意外驚喜😆係酒精影響微醺底下同男朋友傾得好開心!真係‘’對酒當歌~人生幾何!”鐘意食下酒菜同飲靚酒嘅朋友仔真係要黎試下💪🏻小吃貨我超!級!推!介!遲啲上去朋友到飲酒都考慮會過黎買啲下酒菜同関東煮外賣搭住食!諗起都覺得真係好正!💯