2023-06-23
最近發現坊間多咗青口放題,今晚這間位於灣仔船街的餐廳也有驚喜發現❣️😋船街一帶嘅餐廳比較多外國人聚集,餐廳門外亦有戶外座位,感覺很悠閑,充滿異國風情。☘️🥂🥃餐廳環境裝修以木系為主調,點起仿蠟燭燈飾特別有氣氛。今晚主角就係青口放題 Bottomless Mussel ($388 每位)😍三種唔同口味醬汁分別有:白酒忌廉、忌廉芝士和蕃茄醬。三款都各有特色~吃完絕對想再encore~白酒忌廉完全帶出青口嘅鮮味,來自澳洲嘅青口,原來是每日新鮮入貨,難怪肉質咁嫩滑鮮味,每一隻都有淡淡的海水味~鮮甜肥美,free flow 來說水準甚高,驚喜大讚!醬汁方面,最喜歡忌廉芝士,一啲都唔膩,有香甜洋蔥味,越吃越滋味!😋👍🏻茄醬酸酸甜甜微辣,而且仲有煙肉洋蔥,開胃惹味。白酒忌廉也有特色,酒香配襯青口肉最夾!配菜炸薯條都是可以 refill~不過兩大碟已經非常滿足😋👍🏻J. Moreau Chardonnay, France 🌟來自法國的Chardonnay, 有果香甜美,配襯海鮮非常夾~French Fries with Truffle Salt (free flow)粗薯條即叫即炸,香脆不油膩,即使放涼
餐廳環境裝修以木系為主調,點起仿蠟燭燈飾特別有氣氛。
三款都各有特色~吃完絕對想再encore~ 白酒忌廉完全帶出青口嘅鮮味,來自澳洲嘅青口,原來是每日新鮮入貨,難怪肉質咁嫩滑鮮味,每一隻都有淡淡的海水味~鮮甜肥美,free flow 來說水準甚高,驚喜大讚!
茄醬酸酸甜甜微辣,而且仲有煙肉洋蔥,開胃惹味。
白酒忌廉也有特色,酒香配襯青口肉最夾!
來自法國的Chardonnay, 有果香甜美,配襯海鮮非常夾~ French Fries with Truffle Salt (free flow)
粗薯條即叫即炸,香脆不油膩,即使放涼了也不油不腍,仲好乾身脆 口,加入黑松露鹽,點他他醬或者茄醬又有不同口味。👍🏻👍🏻
餐廳仲有各款意式Crossover日式料理,喺另一邊有鐵板燒,突然之間會火光熊熊🔥🔥
Tomato Sauce
仲叫咗一客焗芝士牛肚,好腍好入味,加入溫泉蛋更滑。
Homemade Gelato
雲呢拿味道~不會太甜,夠滑夠香,今餐係超完美作結。❣️❣️