2020-05-16 81 views
前日去左大埔太和既蒲頭島買火鍋外賣,餐廳職員準備得好好,將所有既配料,醬汁,飲品也放置得好好;完全冇執漏。今次我揀左二人火鍋外賣套餐,外賣仲有八折!見到有多款配料,感覺好抵食啊~吾知味道合吾合心水呢?芝士鮮茄牛肉湯底:餐廳貼心將芝士分開,可自行將芝士放有湯底中溶解。鮮茄牛肉湯底既蕃茄味好濃郁,味道甜中帶少少酸,令人愈食愈開胃!更有薯仔和蕃茄肉。餐廳提供溫馨提示,需要將一比一比例把水放入鍋中啊!美國牛板鍵:先講賣相,牛板鍵顏色鮮艷,而當中帶有好幼細既紋理,可見牛脂吾會好多,令食客吾會有好油膩既感覺。焯後既牛板鍵肉質好滑,仲滲出好多肉汁,食起黎味道更加之juicy;牛味香口的。雖然是二人份量,但片數也很足夠,厚薄適中。西班牙豚肉片:食完牛就有豬,豚肉片為粉嫩色。即使焯後,口感絕對吾鞋口;反而帶滑,當中依然有肉汁滲出,可知豚肉片也吾乾身,同樣很值得一食。雞件:雞件大約是150g左右,一個套餐有牛有豬又有雞,岩晒食肉獸。雞件口感同樣吾會鞋,雞香味濃。炸魚皮:必定一讚既炸魚皮,份量足,而且每塊也大大塊;口感極為脆口,食落有脆卜卜既聲,咸度剛好!!金菇,粟米,冬菇:金菇清洗得好乾淨,沒有帶沙粒,焯

金菇,粟米,冬菇:金菇清洗得好乾淨,沒有帶沙粒,焯後因吸入湯底令整體味道更加入味。粟米好甜口。冬菇好大粒,焯後林林地幾好食。

貢丸,牛筋丸,海膽丸,墨魚春卷,芝士腸,魚皮餃,油豆腐:至於丸類方面,套餐也提供了多款丸類比食客。雖然每款只有兩件,但款數也很多,一定食得飽!貢丸和牛筋丸口感爽口彈牙,海膽丸爆出汁。墨魚春卷長身,墨魚味香口。芝士腸也爆出芝士。魚皮餃咸度岩岩好。油豆腐幾特別。

唐生菜:餐廳經已清洗得好乾淨,唐生菜賣相好好,吾會系爛業,焯後味道不錯。

烏冬:二人份量,大大增加飽肚感。烏冬好滑又吾易斷,值得一讚~

兩罐汽水解渴!