2010-04-16 34 views
八方雲集熱過一輪,當熱潮一過,依家去食都唔使點排隊!而且,生意都無初時咁好,見佢連早餐都做埋,最搞嘢係所賣嘅早餐同窩貼、水餃無關,係三文治哩!香港人最貪新鮮,飲食真係唔易做。今晚三個人,叫咗三個套餐:韭菜水餃、招牌水餃、招牌鍋貼;而湯品就揀咗酸辣湯同旗魚丸湯。兩款餃都覺得麻麻,唔係咁夠味,同埋嫌佢個皮較厚身,唯有靠點醬油哩提味;反而鍋貼好食好多,可能因為煎得夠香脆,感覺甘香D,而且餡料又無乜肥豬肉,所以,相比之下自然覺得鍋貼正D!湯品,就覺得旗魚丸湯略勝一籌,因為湯頭清甜,旗魚丸夠晒魚味,唔會得舊粉咁!至於個酸辣湯都OK嘅,辣多少少仲好,只係間中都有機會飲到,所以就覺得無乜特別啫。哩得八方雲集都係快上快落,食完就走,唔會多坐,所以D位稍為有D逼都算架喇,好彩招呼都幾好,廿零三十蚊餐,食得過嘅,好過成日茶餐飲、快餐店嘛!

唔難搵到吉枱,今時不同往日嘛!
韭菜水餃(左)、招牌水餃(右):一般啦
招牌鍋貼:OK嘅
旗魚丸湯(前)、酸辣湯(後)
$30 (Dinner)
唔難搵到吉枱,今時不同往日嘛!
旗魚丸湯(前)、酸辣湯(後)