2019-06-11
想食餃子,又咁岩行過太子,「美味店」實在是不二選。但正值晚飯時間,預料「美味店」會有人龍,所以作罷,轉睇附近幾間餃子店。正正響「美味店」行前幾步,見呢間以北方人手作招徠,而湯底又話係真材實料,好,即管一試。餃子個人偏好韮菜或白菜。正好有齊,亦可雙併,於是5隻韮菜加5隻白菜,湯餃。十分鐘後端上碗來,一看湯底淡白色再加些許葱粒,即有「未見官先打二十大板」之感。撥開葱,喝一口湯,説好的「老火例湯 大地魚/鮮雞/蝦米/豬骨」呢?頂盡只係大地魚粉+雞粉再開水...再者,北方餃子配兩條西生菜係咩玩法呢師傅..算,主角出場。先嘗應該比較淡口既白菜餃。拎起身,餃型尚可,而且飽滿。輕咬開一角,皮也算簿滑。內裡用料算夠,味足也不咸。北方人叫的白菜其實是我哋叫既津白 (天津白菜),所以沒假的確是北方手工。總結: 餃子主角不過不失,但湯底失盡分。如果唔想排「美味店」既隊,呢間可以係快捷之選。
頂盡只係大地魚粉+雞粉再開水...
再者,北方餃子配兩條西生菜係咩玩法呢師傅..