2019-06-29
之前因為老公要入養和醫院做手術,留院一晚,所以有機會品嚐到馳名嘅養和醫院餐廳。朋友事前得知,已經同我推介左幾樣必食嘅食物,尤其係雪菜肉絲湯米,佢話係佢人生食過最好食嘅雪菜肉絲湯米,叫我一定要試試。係老公留院兩日一夜嘅期間,係嗰度食左早午晚3餐,全部都係在病房點餐,食物再送上病房,由點餐到送餐需要一個鐘或以上,所以要預早點定,肚餓嘅話有排等。病房景觀因為始終都唔係平時出去食野嘅心情,所以食物都無影相,只係臨走時影左個餐牌。美式早餐,夠豐富,不過不失。奄列同通粉,正正常常,無咩特別。蜜汁叉燒,肉汁豐富,肉身嫰滑,配埋蜜汁,好好味,超水準!必食!星斑球粥,d星斑球啖啖肉,又鮮甜又滑,好正!必食!飽魚雞球煲仔飯,後尾上網睇返先知原來呢道菜好出名。真係好好食,d飯吸晒d雞汁同飽魚味,好入味,雞又夠嫰身,好食到可以一個人清晒d飯,強烈推薦!雪菜肉絲湯米,朋友真係無介紹錯,湯底濃,又足料,成碗麵好夠味,唔係出面嘅淡茂茂味精粉湯底嗰種,而個米粉亦都唔係出面食開嘅米粉,有點彈牙,好味道以上食物雖然係好食,不過都唔想再食到,始終係醫院地方,無咩事都唔想再尼~希望人人身體健康啊!
病房景觀
美式早餐,夠豐富,不過不失。
奄列同通粉,正正常常,無咩特別。
星斑球粥,d星斑球啖啖肉,又鮮甜又滑,好正!必食!
雪菜肉絲湯米