2019-09-11 75 views
話說小弟對台灣美食有偏愛係香港會比較難搵到地道既台食尋晚見肚餓,又係周圍覓食比我見到一間台灣養生既鋪頭又係憑直覺見到入面都幾多客人諗都唔諗就衝左入去試試鋪頭入面既坐位分佈比較狹窄一張枱大慨放到兩個餐左右但係鋪面既設計唔錯,光線充足比人一種好舒服好乾淨既感覺員工好親切有禮,睇落都幾快樂招呼亦都好周到,落單上餐速度都好理想講返食左d乜先最先黎到既就係苿莉花茶小弟最怕“甜耶耶”既飲品,依杯茶就岩哂我口味,苿莉花香最出,但又唔會蓋過茶味,入口會有少少澀,不過回甘既時候好舒服,鍾意飲茶既朋友可以試試!港式出哂名既凍檸茶,叫左少甜,出面茶記好多時叫左少甜都係甜到起痰,不過依到真係會跟足,認真抵讚!麻辣韮菜豬肉水餃水餃皮唔會太厚,入面材料好足,結實。麻辣味略嫌不足,幾適合唔食得辣既朋友!紫菜燒牛肉飯就好似上圖顯示一樣,賣相相當吸引,燒牛肉既汁醬做得恰到好處,咸咸甜甜好惹味,牛肉份量好足,絕對係可以一啖牛肉一啖飯,牛肉同飯既比例係計算得岩岩好!不過唔知係咪我唔好彩,我碗飯既白飯爛左少少,如果可以乾身少少就一百分啦。椰子雞湯米線我好相信依碗米線係依間鋪既招牌菜色,無論調味,份量,賣相,色澤,材料新鮮度都
話說小弟對台灣美食有偏愛
係香港會比較難搵到地道既台食
尋晚見肚餓,又係周圍覓食
比我見到一間台灣養生既鋪頭
又係憑直覺見到入面都幾多客人
諗都唔諗就衝左入去試試

鋪頭入面既坐位分佈比較狹窄
一張枱大慨放到兩個餐左右
但係鋪面既設計唔錯,光線充足
比人一種好舒服好乾淨既感覺
員工好親切有禮,睇落都幾快樂
招呼亦都好周到,落單上餐速度都好理想

講返食左d乜先
最先黎到既就係

凍檸茶

麻辣韮菜水餃

麻辣韮菜豬肉水餃

紫菜燒牛肉飯

椰子雞湯米線
我好相信依碗米線係依間鋪既招牌菜色,無論調味,份量,賣相,色澤,材料新鮮度都係一絕,無野可以挑剔,湯底絕對係可以就咁飲,雞肉非常嫩滑,米線唔會煮得太淋,加上少少芫茜真係色香味俱全!100分滿分我會比120分

上湯油菜
本來生菜應該係平平無奇既食材,但係加入濃郁既上湯,就唔係咁講啦,上湯我見到入面有紅棗杞子,都唔洗我多講,完全附合“養生”兩個字!

總括而言,依間餐廳的確係做到台灣養生美食既效果,食完唔會覺得好口渴,證明無乜味精,真係心機野黎!而且CP值都好高,好食得黎又食得飽,叫左咁多野埋單都係$177,絕對係合理!
2019-09-10
麻辣韮菜水餃