2024-03-17
一間我耐唔耐都會去飲嘅咖啡店,都係因為喜歡裝修風格及地點關係,當然咖啡也有水準。上星期六經過上環想去搵間咖啡店,所以過咗嚟呢邊唔算多人,戶外側邊有四個座位,只見有一個女仔,但奇怪有幾個袋佔用兩張枱嘅座位,剩餘嗰兩張枱有一張俾佢裝咗腳架坐住左打卡,本來都諗住坐剩返嗰一張枱,但發覺原來張凳爛咗,之後我想去佢打完卡嗰張枱坐,點知佢又折返表示佢要繼續影,咁我都好無奈,亦冇癮避開。而返去室內亦見到有兩個女仔不停影相,唔知係咪同一伙人。明白有啲餐廳會特登搵KOL去做宣傳介紹,或者係KOL自己本身去搵啲啱打卡嘅餐廳影相,邊樣都好餐廳或KOL本身都應該注意是否有影響到其他客人,否則只會令其他客人反感,這些都是基本常識,我當下亦都冇對個女仔講出意見,就係唔想講完影響自己心情,況且可以選擇嘅地方仲有好多,而家想喺香港咁困難嘅環境生存,好食之餘,亦都需要其他因素維持,希望商店同顧客都懂得解決同自我提醒,以免影響其他人