2024-02-08
新裝修嘅希慎廣場地庫匯聚約40間來自唔同國家嘅餐飲同百貨品牌🛍️ 地鐵站一出就係呢間Sarasei,見到雪櫃放滿琳琅滿目嘅甜品我就梗係忍唔到手啦😎 原來佢地係本地品牌La Famille嘅副線,將日本職人傳統手工藝同西式烘焙理念融為一體,炮製多款和洋交融嘅新派甜品🫶🏼 呢到所有產品都係香港製作,嚴選進口食材例如北海道鮮忌廉同日本麵粉,質素有一定嘅保證🇯🇵 戚風蛋糕切件 $19/1 Chiffon Cake Slice 除左原個蛋糕亦可以買呢啲獨立包裝嘅切件,適合眼闊肚窄嘅大家🤰🏻我揀左70%濃厚朱古力同嘅開心果士多啤梨味,迷彩嘅設計可以一次過食到兩種口味😍 輕微嘅甜味配上蛋糕濕潤蓬鬆嘅口感食落好輕盈,食曬兩件都唔會膩✌🏼伯爵茶朱古力飯糰蛋糕 $29Earl Grey & Chocolate Onigiri Cake飯糰蛋糕嘅外層包左一片法式薄餅蛋糕去模仿紫菜🍙 伯爵茶同朱古力蛋糕夠鬆軟,夾住一層濃厚嘅忌廉,見到裡面有唔少伯爵茶葉碎🍵 陣陣嘅佛手柑芬芳同濃郁嘅朱古力味取得平衡,令蛋糕甜而不膩🍫 底部仲有一層朱古力薄脆,瞬間提升口感🆙皇室紅茶蛋糕卷 $16 Royal Tea Cake Ro
戚風蛋糕切件 $19/1
Chiffon Cake Slice
伯爵茶朱古力飯糰蛋糕 $29
皇室紅茶蛋糕卷 $16
Royal Tea Cake Roll
蛋糕卷裡面嘅忌廉多到一切即爆餡💥 軟熟嘅蛋糕厚度啱啱好,用左北海道牛奶嘅忌廉醇厚絲滑🥛濃厚嘅乳香有助剔除紅茶嘅苦澀味,只留下迷人嘅茶香🤤
焦糖堅果貓貓脆餅 $15
Kitty Monaka
「最中」係一種用烤糯米薄脆同甜餡料做嘅和菓子,係江戶時代嘅傳統甜點之一🎏 細碎嘅堅果裹滿焦糖,甜蜜嘅香氣中洋溢著甘甜嘅韻味,配上可愛嘅貓貓造型絕對係送禮首選💝