2014-10-15
因為慶祝2個朋友仔嘅生日,我特登係大半個月之前,已經book呢間餐廳食泰菜,其實我大可以去九龍城,不過我都唔知點解神推鬼恐就book左呢度。其實我曾經係呢度等左1粒鐘,又唔知係咪神推鬼恐我竟然覺得好好味,於是揀左呢度食。好彩我地個個都準時,真係好難得,出面已經有好多人等緊,不過book左位就有靚位坐,我地一行6個人,有一張圓枱坐,其實圓枱好緊要,因為圓頭係最好一班人傾偈嘅枱形狀,個個都會望到每一個人,非常好。每次同呢5個人食飯,都唔知點解會好似餓狗搶屎咁,不停叫野食,名符其實嘅眼濶肚窄! 所以今次啲食物相多到爆! 呢碟炭燒豬頸肉可以話係個醬汁帶起整味餸,首先豬頸肉唔夠乾身,炭燒唔係幾睇得出,亦食唔出,好似放係焗爐焗過下咁,一啲燒焦嘅香味都無。由於很多食家推介這裡的香芒軟殼蟹米紙卷,我們也點了試試看,雖知芒果汁好甜,軟殼蟹味道不夠,呢碟野應該係沙律嚟嘅! 食左一舊就唔太想食.....炸蝦餅最好吃的是伴碟的蝦片,至於蝦餅,普普通通啦~ 皮不算厚,証明炸粉不多~ 我地叫左一窩冬陰公,幾足料,有很多蝦呀草菇啊~ 香茅味不算太濃,少少酸~很不錯麵包咖喱雞點解唔係雞嘅雞上係鴨造型嘅碟上,我都唔係好
好彩我地個個都準時,真係好難得,出面已經有好多人等緊,不過book左位就有靚位坐,我地一行6個人,有一張圓枱坐,其實圓枱好緊要,因為圓頭係最好一班人傾偈嘅枱形狀,個個都會望到每一個人,非常好。 每次同呢5個人食飯,都唔知點解會好似餓狗搶屎咁,不停叫野食,名符其實嘅眼濶肚窄! 所以今次啲食物相多到爆! 呢碟炭燒豬頸肉可以話係個醬汁帶起整味餸,首先豬頸肉唔夠乾身,炭燒唔係幾睇得出,亦食唔出,好似放係焗爐焗過下咁,一啲燒焦嘅香味都無。 由於很多食家推介這裡的香芒軟殼蟹米紙卷,我們也點了試試看,雖知芒果汁好甜,軟殼蟹味道不夠,呢碟野應該係沙律嚟嘅! 食左一舊就唔太想食..... 炸蝦餅最好吃的是伴碟的蝦片,至於蝦餅,普普通通啦~ 皮不算厚,証明炸粉不多~ 我地叫左一窩冬陰公,幾足料,有很多蝦呀草菇啊~ 香茅味不算太濃,少少酸~很不錯 麵包咖喱雞點解唔係雞嘅雞上係鴨造型嘅碟上,我都唔係好知個原因,不過佢真係咖喱味好濃,成個碟都係雞同薯仔,算係好抵嘅一道餸! 馬拉盞炒通菜算是不錯,佢係唯一一碟我有想成碟食哂去嘅衝動,佢唔係話好辣,但每條菜都炒得唔老,而且又食到個味道! 我有懷疑我班朋友係生積...無啦啦又點個蟹肉粉絲,其實炒得不錯,粉絲完熟,亦有蟹肉,雖然後者似係炒完求其放上去,不過都算過得去啦! 叫蒜蓉包嘅原因好簡單,因為本身麵包咖喱雞嘅麵包都唔夠食,唔知點解大家就叫多個包嚟送下啲咖喱。 叫左杯紅粉飛飛,出奇地好飲! 除左有士多啤梨味,仲飲到陣陣蘋果味,menu話有嘅野都真係飲得出! 讚!
另外菠蘿炒飯不錯,不過size好細,如過餓嘅話2個人都食得哂,我地6個人一人一啖jar ! >0<" 至於無啦啦點解叫多客串燒,都話呢班友真係唔知點解會覺得自己食到咁多野,佢地預到每人一串,講返個味道先,呢個就真係有炭燒嘅感覺勒! 起碼個賣相說服到你,食落都有燒過嘅味道,雞肉同豬肉都做到每粒大小一樣,是很好的串燒。
我想話其實呢度服務唔錯,任何時候都能夠輕易叫到waiter,佢地係好ready幫你影相,仲要唔會趕你走,我地坐咁耐,都無話做啲小動作示意你走,即使我地走嗰時都仲有十個人係出面等~ 証明等得咁耐都有啲原因。
Other Info. :
原來呢度有cake charge....仲要50蚊...........=_="