2018-10-04
假日請親戚飲茶,不想去平時去開啲連鎖酒樓,用Apps search到呢間係酒店的茶樓,覺得環境不錯,依傢透過 Apps book位仲可以有八折及賺Asia Miles,決定黎試下。一坐低,我哋當然點左飲茶必食點心,點心賣相精緻,味道都十分有水準。以下是我個人特別想分享的菜式:冬瓜上面配了什菌、竹苼,冬瓜及青菜吸哂啲汁,個汁很好味,清清地,不錯。侍應特別推介紹我哋照牌菜 - 叉燒皇配秘製蜜餞豆。厚切叉燒真係好嫩滑及Juice,同出面的燒味店好大分別。旁邊的秘製蜜餞豆親戚話好好味,但我不喜歡食豆,所以No comment.無飯落肚,對老人傢真係少左啲嘢,特別點左個蒸飯。飯軟硬適中,上面鋪了豬頸肉及蔥,肉汁流入飯裡面,味道很香,配合上面介紹的叉燒食剛剛好。甜品我哋叫了綠豆酥,綠豆蓉炸成酥,外面點綴了杏仁片,外脆內軟,口感特別。我哋見到隔離枱有人叫左楊枝甘露分子雪糕,現場即整,我都係第一次咁近睇分子料理,但真係很飽,唯有留番下一次再試。食物精緻,環境寧靜舒適,工作人員好細心,不時有人斟茶及換碟,最重要是親戚滿意,但價錢比其他連鎖酒樓貴咗少少,幸好Apps book 位有discount。
以下是我個人特別想分享的菜式: