2021-07-23
去沙田做gym,剛好見返舊同學,一於揾地方食飯聚下,佢住大圍果邊,樓下有間漁品酸菜魚火鍋放題店,抵食又好味,星期一至四重冇加一。餐廳主打火鍋放題,亦有提供套餐和散叫。見到有烤原條沙巴龍躉,有套餐也可以散叫,我哋好想試吓,所以放棄放題,揀咗食烤原條沙巴龍躉,3種味道中揀咗酸菜味,龍躉來自馬來西亞,師傅將龍躉開邊後烤熟,再用酸菜湯底炆煮,還加入多款配菜,有冰豆腐、酸菜、蘿蔔、蓮藕、大豆芽、雲耳,芫荽等。一大盆上枱滾住食,魚有1.5斤重,份量十足,烤過的龍躉表面金黃色,浸在酸菜味湯底內,吸收酸辣的味道,魚味鮮濃,肉質細嫩,魚皮含豐富的骨膠原。真係好惹味!加配咗火鍋配料,鴨血嫩滑。西班牙黑毛豬梅肉,肉味香濃,肉質鮮嫩。蝦丸鮮味彈牙。
西班牙黑毛豬梅肉,肉味香濃,肉質鮮嫩。蝦丸鮮味彈牙。