2021-05-08 1879 views
呢排因為今年網上成立左個香港沙嗲牛肉麵關注組,短短幾個月已經有幾萬人入谷,令到大家有想食沙嗲牛肉麵既熱潮,而呢間茶餐廳因為呢個關注組而變成人氣小店,佢係因為關注組捧紅既兩間小店其中一間。雖然呢間茶餐廳係慈雲山有D山旯旮,反而吸引左好多人黎排隊,原因係因為佢係上年推出左一個沙嗲煲仔麵,賣相吸引,吸引左好多人黎打卡同埋食。呢間榮記茶餐室係一間食煲仔飯好出名既茶餐廳,係1994年開業,已經有26年歷史,呢家店主係榮記第二代負責人,以前係一般茶記,去到2016年店主返黎接手屋企人生意,加左唔同新潮口味好似煲仔飯,多人認識左,煲仔飯就成為左佢地招牌,其中玫瑰肥牛煲仔飯上面會加左玫瑰露同冧酒,上枱時點火就會成個煲仔飯上面都係火,聞落非常之香,燒完之後加返店鋪秘製豉油。因為呢幾年好流行食牛頸脊,D人好鍾意將牛頸脊擺落打邊爐,所以店主將佢加入煲仔飯,係一間有力求創新既茶餐廳。呢度仲有一款食材一般茶記係無,就係金蠔。呢度既招牌陳蠔,姐係陳皮蜜錢金蠔,係因為店主媽媽係流浮山人,所以有門路入到正宗流浮山出產既金蠔,所以店主都將金蠔擺入煲仔飯,變成招牌既金蠔蝦乾煲仔飯,飯底吸收左金蠔同蝦乾既鮮味,就算未落豉油

呢度仲有一款食材一般茶記係無,就係金蠔。呢度既招牌陳蠔,姐係陳皮蜜錢金蠔,係因為店主媽媽係流浮山人,所以有門路入到正宗流浮山出產既金蠔,所以店主都將金蠔擺入煲仔飯,變成招牌既金蠔蝦乾煲仔飯,飯底吸收左金蠔同蝦乾既鮮味,就算未落豉油都已經有種香味。咁點解會無端端整整下煲仔飯會整煲仔麵呢?

店主話有食開佢地煲仔飯既客人話不如試下整煲仔麵,但如果係普通既煲仔湯麵就唔夠特色,而沙嗲牛肉係香港人既集體回憶,店主自己都好鍾意食沙嗲牛肉,但會成日覺得出面既沙嗲唔夠濃香,或者唔夠花生味,花生味唔夠重等等,一直都想實行賣煲仔麵呢個諗法,但因為太忙一直都無時間,係上年第三波疫情之後,茶餐廳足足休息左一個月,所以就慢慢開始研究沙嗲牛肉煲仔麵,搵本地老牌廠綿香度身訂做沙嗲醬,加入蝦頭等西餐廳做法,呢個沙嗲牛肉煲仔麵令到更加多人認識榮記。

我係星期六去,見到有食評話等左個半鐘好誇張,於是去左荷里活廣場買D野飲諗住邊飲邊等,我係由荷里活廣場行左大概3個字斜路到,唔想行既其實係荷里活廣場既總站有19、19M、19S、33A既綠色小既上到去,19、19M、19S係德愛中學站落、33A係蒲蘅里33A係蒲蘅里站落行小小就到。

星期六晏就大約3點去到去到,人流反而唔算多,企係前面大槪10個人到,等左10-15分鐘就入得,無想像中咁誇張,我諗夜晚先真係多人殷食煲仔飯。榮記茶餐室睇落平平無奇,係一間好典型既茶餐廳,入面係有懷舊嘅感覺,地板都仲係用格仔磚,不過舖頭面積唔算大,卡位會坐得會有小小好迫,入到去店員都嚴格要求探熱。
1️⃣ 沙嗲牛肉煲仔麵 💰68(👅: 8/10)
煲仔麵除咗可以配一丁之外,亦都可以配粉絲或者米粉,除咗可以食牛肉之外,都可以配豬扒或者雞扒,不過我覺得沙嗲牛肉一定係配公仔麵,所以就叫咗麵。價錢$68,相對平時喺其他茶餐廳食都係貴唔少,因為普通茶餐廳食個常餐,講緊都係40幾50,$68價錢實在有啲唔夠平民,因為沙嗲牛肉麵始終係平民小食,但比起其他茶餐廳佢係用煲仔上嘅公仔麵,上枱時會特別熱辣辣,而且打開蓋嗰時嘅沙嗲味撲鼻而來,帶住花生嘅香味,呢樣係其他茶餐廳做唔到既色香味俱全,難怪佢自己形容呢煲麵係沙嗲界中嘅Espresso。另外一提食個時店員仲會送圍巾以防汁醬彈到衫上面,服務幾好。

首先講一講湯底,出面食既沙嗲都無落好多配料,無咩花生碎、大地魚粉、蝦米等等,所以店鋪特製既沙嗲膽就加重左呢D既成份,令到沙嗲既口感同味道更加突出。煮既時候都同平時煮沙嗲牛肉完全唔同,首先會燒熱左個煲,先落沙嗲醬入去炒香,炒香左沙嗲膽之後會加水,加到去接近煲邊既位置,之後等佢煮滾後加芽菜、少少椰漿再將味道混和。
沙嗲牛肉煲仔麵

呢間嘅湯底係我食過咁多間,唯一一間我覺得真係非常之濃郁,佢係花生味同沙嗲同時都極濃郁,濃既程度好似起沙嘅感覺,差唔多每夾一啖麵,佢上面都係沾滿左沙嗲汁,同時間都會掛上好多花生碎,所以食落去花生味都係非常之濃,真係做到Espresso嘅感覺,食食下覺得佢個湯底好似打邊爐嘅湯底。沙嗲凍左唔香,要熱香味先會出黎,所以煲仔麵個煲係用厚身瓦煲,因為保存熱力能力會高D,令到個麵食到最後時沙嗲醬仲保持到香味。不過因為佢個湯底太濃嘅關係,頭幾啖食嗰時都覺得好好食,但就會越食越膩,同埋有D人食完會覺得好口渴,如果你係鍾意重口味既呢個煲仔麵一定好岩你,如果唔係對其他人黎講應該係洗腎級沙嗲牛麵,同埋要挑剔既係沙嗲汁既辣味欠奉,如果多小小辣味會更惹味。

而牛肉都同其他茶記唔同,用新鮮牛肉,牛肉都係用牛冧位,即係牛既臂部位置,肉香比較濃,成本貴幾倍,但有時想整好既野食成本就唔可以慳。我覺得依間嘅牛肉有一個好嘅地方,就係每一塊都係好大塊,數量都好多,大概有10幾舊,比起坊間茶記得5、6塊實在多太多,食落係每一塊都好滑,牛肉唔會碎哂,全部都係一塊塊完整既牛肉。而牛肉係可以一咬就咬得開,非常軟嫩唔韌冇筋,食唔出有雪味。因為牛肉有擺落沙嗲膽入面灼熟,佢嘅牛肉本身已經好濃沙嗲味,濃郁既沙嗲汁已經好入味,食落有小小似印尼沙嗲串燒既味道。

沙嗲牛肉煲仔麵

係個煲煮沙嗲湯底嘅同時,店主係隔離會有個煲用黎煲麵,煮滾左個麵之後會放入煲滾既沙嗲入面。店主講食煲仔麵唔好即刻食,如果想爽口D就等兩分鐘,如果想再腍D就等三分鐘,因為煲既餘溫令到個麵繼續煮,但我覺得依樣就係正正呢碗麵嘅唯一敗筆,就係依個麵實在太腍,砂煲上嘅好處就係保持到湯底嘅溫度,但呢個餘溫同時令到佢個麵好快就諗,我無影好耐相,可能2分鐘內就影完,但影完相食落就發覺係偏腍,就算唔影相我覺得正常人2分鐘內都唔會食得晒啲麵,我自己本身食麵都鍾意食啲硬身啲,不過連我女朋友食完都覺得佢個麵係有啲過腍,所以我會覺得可能食米粉或者粉絲會比麵更好。雖然佢個麵係比較腍,但麵都係依舊咁入味,花生味突出,好明顯可以睇到有花生粒係麵入面,入口時好香口。我會覺得如果公仔麵一開始分開上可能會更好,就好似食日本嘅沾麵咁,分開上可以保持面嘅硬度,食嗰時先浸落去,就會食到硬身既麵同時又食到沙嗲同花生嘅香味。不過我會諗如果唔用出前一丁,用大光麵或者東和,吸汁力係咪會更強。
而配料方面去除咗葱之外,都加咗芽菜同豆卜,豆卜就可以將啲好濃嘅沙嗲汁完全滲哂入去,完全係配料之中嘅MVP,一咬落去嗰時好似爆汁嘅感覺。
2️⃣ 沙嗲牛肉煲仔粉絲 💰68(👅: 8/10)
沙嗲牛肉煲仔粉絲

因為叫咗兩碗,想試吓唔同嘅餸或者麵,但感覺沙嗲配豬扒或者雞扒會冇咁夾,所以就揀咗食粉絲。
個人感覺食粉絲比起食麵好嘅,就係粉絲本身就係腍身,唔怕佢俾個煲嘅餘溫煮到好腍,而且感覺粉絲會比公仔麵更加掛湯,沙嗲汁會更加滲入粉絲嘅每一吋,而且粉絲嘅質地令到花生更加易痴上去,食落就會每一啖都係沙嗲同花生味兼備。
3️⃣ 熱奶茶 + 💰5(👅: 7/10)
熱奶茶

因為見到熱飲只係加$5就有,食茶記通常我第一樣會使嘅就係熱奶茶,因為飲過好飲嘅熱奶茶都係喺茶記或者喺熟食中心,除咗沖法正宗之外,瓦杯係熱奶茶最常見嘅奶茶杯,因為奶茶杯既厚薄同物料對奶茶入口既溫度有影響,會決定飲用時既口感,加上杯身厚度令嘴唇和茶杯有更大既接觸面,令奶茶入口時,口感更為充實。

飲落熱奶茶係茶味比較重,我諗大概係七三比例,可能奶比較少,所以飲落有少少澀,但佢都係一杯唔需要落糖嘅熱奶茶,因為一杯熱奶茶如果佢沖得夠滑,係唔需要落糖已經好飲,整體來講佢係一杯合格嘅熱奶茶。
🌟沙嗲牛肉我覺得係香港茶餐廳必食嘅嘢,我覺得好多其他國家嘅人,唔明白點解香港人咁鍾意食沙嗲牛肉麵,明明係公仔麵,點解要出街食,而唔喺自己屋企煮。但香港人就會明白點解,每一次去完旅行或者外國返嚟香港,基本上第一樣食嘅嘢就係依樣,沙嗲牛肉就係香港嘅味道,喺香港茶記獨有嘅風味。

雖然沙嗲牛肉麵係由細食到大,點解呢幾年會突然有關注組?我覺得係因為大家開始對本土關懷多左,好似社區、小店,其中一個原因係因為政治事件,令到大家開始更加關心香港,再加上疫情令到大家去唔到旅行,於是就係香港搵好野食,再加上網絡關注組既活躍,令到呢家大家都有想食沙嗲牛肉麵既衝動。

依碗嘅沙嗲煲仔麵,$68一碗確實係貴咗啲,比起平時出邊食嘅40、50常餐,甚至係一啲小店20、30蚊就食到一碗沙嗲牛肉麵,雖然佢貴但佢有相對嘅質素,睇得出店主對沙嗲牛肉嘅要求同諗法,而且有佢店舖嘅特色,其他地方真係食唔到,值唔值得山長山遠一試,就好睇你對沙嗲牛肉麵既熱愛有幾多。

如果係黎食煲仔飯就要5點後先有得供應,所以晚市會比午市多人,但如果淨係想食沙嗲牛肉煲仔麵,建議午市黎食,唔駛同晚市想食煲仔飯既人一齊迫,即使係放假,午市都唔算好多人,人龍可能得10個人到。雖然榮記茶餐室6點半就開左,不過煲仔麵要11點後先供應。
👅味道: 8/10
🍴環境: 6.5/10
💰消費: 73 (服務費: NA)
2021-04-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$73 (Tea)
沙嗲牛肉煲仔粉絲