2023-01-29
Fine dining 唔係第一次食,但係韓式嘅fine Dining就真係第一次試,好期待呀!同朋友懷着興奮嘅心情上到餐廳,成個餐廳佈置非常舒服,樓底高,仲有近窗口嘅位置可以睇吓夜景🌃 非常適合約會或者慶祝呀😄Oouli 9 Course Tasting Menu $1570🔸Oouli Bu Gak紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟洲海藻▪️炸得好鬆脆呀!不嬲鐘意食韓國嘅紫菜,第一道菜就已經好有韓式既感覺🇰🇷🔸Jagal -Chi韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及吞拿魚▪️韓式嘅左口魚同日式稍微有點唔一樣,佢嘅口感比較清爽,非常適合用黎做前菜🐟🔸Deul Kkae - Juk韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹調傳統粥▪️每次去韓國都一定要食佢嘅粥🥰 呢度嘅粥做得好好味呀!好有鮮味❤️❤️ 今晚天氣仲要凍凍哋,食完呢碗粥成個身都暖晒❤️🔸Han - Ip章魚片、韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治▪️ 橡子果凍好似一朵綻開嘅花咁,好靚呀😄 炸豆腐鱈魚籽三文治入面重夾有泡菜👍🏻 🔸Bo Yang -SigKorean Style Ginseng Soup Cook With Ris
🔸Oouli Bu Gak
紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟洲海藻
🔸Jagal -Chi
韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及吞拿魚
🔸Deul Kkae - Juk
🔸Han - Ip
章魚片、韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治
🔸Bo Yang -Sig
Korean Style Ginseng Soup Cook With Risotto
韓式參雞湯燴飯
▪️超級特別啊,佢會用一個噴壺噴啲人蔘雞湯上去🤤 超級香,滿滿嘅人蔘味👍🏻👍🏻
🔸Jill - Tang
Grill Korean Snapper in Seafood Clear Scup
海鮮清湯配烤釜山鮑魚
▪️海鮮清非常清甜,配上非常軟淋嘅鮑魚,好味👍🏻
🍽️主菜
🔸Jan Chi
烤韓國頂級1++韓牛/澳州和牛
▪️佢有韓牛同澳洲牛可以選擇,既然食韓國野,緊係揀韓牛啦🥰🥰 牛肉熟度適中,牛味濃郁,連配料都非常好味👍🏻👍🏻
🔸烤釜山鰻魚
▪️韓國嘅鰻魚又係我嘅最愛🤤🤤 佢呢度嘅鰻魚烤得外脆內軟,油脂味充足,正👍🏻
🔸JinSu - Sung Chen
益山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時合特色釜山伴菜
▪️開蓋時嘅飯香非常誘人,珍珠米飯粒粒分明又飽滿,非常適合我呢位飯桶😋😋 仲有五款伴菜同埋濃郁嘅鰻魚湯🤤🤤
🔸Hu - Sig
Homemade Ice-cream with Sticky Rice Waffle , Walnut, Pomelo Honey
福米年糕窩夫餅配自製雪
▪️窩夫外脆內軟,口感煙韌,加埋雲呢拿味雪糕,一個非常完美嘅結束❤️❤️
另叫咗支紫紅薯米酒 $280,甜甜地好易入口,顏色仲係超級靚嘅少女粉,影相好靚呀🥰🥰⭐️