2017-01-12 4311 views
同幾個朋友想食韓式炸雞,聽人講呢間好好食,怕多人於是book定位食dinner,呢個決定好正確,因為8點左右去到已經爆滿,里面既裝修好有西方格調,座位唔算多,間隔算是寬闊,坐得幾自在。由於之前未食過韓式炸雞,所以無乜頭緒有咩好食,好在Menu有圖有真相,我地睇到邊D賣相吸引就叫邊D黎食。凱撒沙律(80)最先黎既係沙律,用料十分新鮮,生菜嫩綠,爽口清新,搭配脹卜卜的鮮紅車厘茄,咬落好多汁。另外表面分佈小小芝士碎粒和脆煙肉作點綴,令一個簡單的沙律味道更豐富。韓式涼拌水冷麵(80)之後上既係水冷麵,份量唔少,2-3個人分黎食都ok,味道清淡如水,麵既質地彈牙易入口,加上少少配菜如蟹柳青瓜,令人o係重口味大餐期間,可以放鬆一下先再作戰。甜酸炸雞(175)第一款我地點既係甜酸炸雞,雖然只係好簡單既炸雞上面加少少醬汁,但係十分不錯,雞的外皮炸到好鬆脆,而且炸粉夠薄,食落肉既比例顯得更多,肉質仍然保持嫩滑多汁,火力同時間都控制得好好,配上甜酸醬和小小芝麻的香味令人食指大動。特級芝士火鍋(268)芝士火鍋既配料有手工流心芝士年糕、紫薯年糕、美國豬仔骨、腸仔、車厘茄、炸薯條、脆面包粒,其實全部都可以直接

凱撒沙律
凱撒沙律(80)

韓式涼拌水冷麵
韓式涼拌水冷麵(80)

甜酸炸雞
甜酸炸雞(175)

特級芝士火鍋
特級芝士火鍋(268)

芝士火鍋既配料有手工流心芝士年糕、紫薯年糕、美國豬仔骨、腸仔、車厘茄、炸薯條、脆面包粒,其實全部都可以直接食,只係加配芝士之後會更加好味。

首先講下年糕,本身比較硬,所以要浸落芝士度耐小小,加熱令年糕軟化,食起上黎更加黏韌,尤其係流心芝士年糕,入面都有芝士,內外兩種唔同既芝士互相融合,好正,芝士控一定喜歡。

之後就係炸薯條size大小比一般快餐店粗好多,可以多次點芝士黎食,而且有更多薯蓉在里面,即叫即炸,外脆內軟,配上融化既芝士味道有更多的變化,可以話係絕配。面包粒烘到好脆口,中間的空隙點落火鍋度會吸收大量芝士,口感一流,真係食唔停口。

最後,講講個豬仔骨,味道咸咸地偏辣,好入味,肉質鮮嫩燒得o岩o岩好,直接食已經好好味。
太陽芝士炸雞
太陽芝士炸雞(198)

第二款係我地全部人都好想食既太陽芝士炸雞,賣相好盛大,而且芝力十足。炸雞方面大同小二,而中間裝住芝士既麵包先係最大特色,一黎可以方便用作點炸雞,二黎就係成個都食得,因為成個包連埋個蓋都焗到好脆口,中心部分完全吸收曬融化既芝士,一啖咬落去D芝士真係咇曬出黎,感覺真係好heavy,不過好正,就讓自己偶爾放縱一下吧。
Drinks
2016-11-02
$250 (Dinner)
凱撒沙律
韓式涼拌水冷麵