2019-09-08 103 views
係香港首間有賣達克瓦茲的甜品店,我都係前牌喺網上先認識到呢間位於灣仔嘅小店。未食之前我都未試過來自法國嘅呢個甜品,原來佢同前幾年香港有排好興嘅macaron有幾分相似,同樣都係以杏仁粉 低筋麵粉 同蛋白霜製成,但不同之處係佢比馬卡龍低糖更加健康。仲有可麗露等等其他甜品Dacquoise嘅兩層都比macaron厚同更大,外層餅皮係呈顆粒狀脆皮,食落酥脆,外脆內軟,有別於macaron嘅硬脆同過甜,中間就包住唔同口味嘅奶油霜。抹茶麻糬Dacquoise三款之中我最鍾就係呢款抹茶口味✨用上日本小山園抹茶粉 抹茶香而不濃我係冷凍過後解凍之後食的食落內餡口感軟滑 口感比較似生巧克力仲有淡淡回甘 比我想像中抹茶味更濃✨

仲有可麗露等等其他甜品

抹茶麻糬Dacquoise