2025-02-18 292 views
香港,而家有梅酒主題嘅酒吧了。The CHOYA Ginza BAR呢間係日本嚟嘅過江龍,喺銅鑼灣利舞臺開咗梅酒專門店。我對梅酒嘅認識有限,不過都知道梅酒比其他酒類更千變萬化。可以就咁Age,亦可以溝綠茶威士忌白蘭地,亦可以加好多古怪嘢落去。梅酒本身甜酸兼備,冷熱皆宜,本來已經係男女都會鍾意飲,好易入口,但喺Choya度飲仲有個好處,價錢非常合理(甚至係平)…品鑒套裝The Choya Flight $128一套五杯,視覺上夠晒氣勢嘅set裝,原來只係賣$128,實在太誇張,呢個價錢出去飲一杯酒就差唔多。五杯梅酒入邊,包括有age 1年、3年、白蘭地、新鮮水果同綠茶版本。每一種都有佢嘅特色。例如三年期嘅木桶味比較重,綠茶蛋好明顯就着重喺香氣上。雙氣 $88外表似係汽水,實際上亦非常可口。大致上係梅酒加tonic同糖漿造成。未試過梅酒嘅話,佢係入門又爽口嘅選擇,最重要係解渴!金穗 $88用上乳酪製造,充滿芝士香味,用上木盒底子,優雅無比。梅煙香 $108呢度嘅隱藏秘技。梅酒注入大量smoke再加上雪梨酒混合而成。可以想像無論香氣同入口都係相當重身。特別係香氣越擺越有,相當高級。雖然呢度梅
香港,而家有梅酒主題嘅酒吧了。

The CHOYA Ginza BAR

品鑒套裝The Choya Flight $128

雙氣 $88

金穗 $88
用上乳酪製造,充滿芝士香味,用上木盒底子,優雅無比。

梅煙香 $108

雖然呢度梅酒好出色,不過…原來呢度嘅嘢食先係殺著。同好多酒吧唔同,呢度嘅熱食真係有餐廳水平。最重要係佢嘅價錢冇因為酒吧而故意上調,就算就咁食嘢都唔會覺得肉赤。

我特別欣賞佢嘅”燒肉配薯條”,佢嘅燒肉係帶有超級脆皮,食落非常香口夠味。另外一個印象深刻嘅係”辣肉丸”,份量多,夠味,襯甜甜嘅梅酒亦非常好。另外佢嘅薯仔牛肉粒,牛肉非常嫩口,直程可以同中菜廳相提並論。至於”日式脆餅配梅子奶油乳酪,就酸酸甜甜,做甜品都得。

呢度有房間位、酒吧位,亦有普通餐廳位,適合唔同需要嘅客人。個人認為,佢嘅梅酒的確好飲又抵買。而家嚟幫襯,仲可以以難以置信嘅半價價錢外賣佢嘅梅酒。舉個例,一支1 year梅酒,720ml,只需$69,實在太誇張。

2025-02-17
Type of Meal