2021-12-16
金鳳嘅老牌港式扒房喺香港都有好幾間分店,呢幾年好多餐廳都一直在轉變,而金鳳餐廳就一直不變舊式嘅招牌,外牆,階磚都有住香港嘅風味好耐以前去過只係山林道嗰間今日第一次嚟到D2 Place地點都非常方便荔枝角地鐵站D1出口行幾分鐘就到金鳳經典扒房一直都深受大眾嘅歡迎,亦係我中學時期嘅一個回憶有各式各樣嘅扒餐選擇,最重要係平靚正又經濟實惠嘅鋸扒餐廳啱啱到咗食飯時間,門口都企滿人排隊,入面亦都坐滿人,證明咗係好多人認同嘅餐廳,門口嘅人潮咁多年一樣都冇減退,見到入面大部份人都以扒類為主個個都會點扒餐再望返個餐牌價錢絕對唔貴入面地方雖然不算太大,但係位置都算闊落見到入邊已經佈置好聖誕嘅裝飾準備迎接聖誕氣氛十足叫咗兩個晚餐晚餐入邊包括左餐包同埋餐湯餐湯可以揀羅宋湯或者忌廉湯我同朋友都揀咗羅宋湯酸酸地入邊仲有好多蔬菜🥬令到胃口大開,入面仲有少少嘅微辣飲落就更加惹朱味香濃又好味晚餐包一杯餐飲叫咗杯凍檸茶夠晒凍茶味又濃,入口心涼透,仲有個甜餐包,上枱嘅時候仲暖暖的連埋餐湯一齊食更加好味揀咗個貴族牛扒餐$188,牛肩胛係平時牛隻做運動嘅部位,所以肉質都較為結實味道豐富牛肉嘅味道亦非常濃郁,我今日叫咗五成熟嘅牛
叫咗兩個晚餐晚餐入邊包括左餐包同埋餐湯餐湯可以揀羅宋湯或者忌廉湯我同朋友都揀咗羅宋湯酸酸地入邊仲有好多蔬菜🥬令到胃口大開,入面仲有少少嘅微辣飲落就更加惹朱味香濃又好味 晚餐包一杯餐飲叫咗杯凍檸茶夠晒凍茶味又濃,入口心涼透,仲有個甜餐包,上枱嘅時候仲暖暖的連埋餐湯一齊食更加好味
揀咗個貴族牛扒餐$188,牛肩胛係平時牛隻做運動嘅部位,所以肉質都較為結實味道豐富牛肉嘅味道亦非常濃郁,我今日叫咗五成熟嘅牛扒,因為鐵板會有熱力當送到面前嘅時候已經變七成熟了我揀咗蒜蓉汁,另外再加$2要咗生蒜頭,令到蒜蓉味更加重,牛扒嘅下面仲有幾片薯格,少量粟米同埋翠玉瓜,加紅蘿蔔汁嘅量都比較多味道好濃,如果鍾意清淡嘅朋友可以話要少汁食完飽肚又美味