2022-11-27 1074 views
今日森仔放工,約咗朋友喺觀塘食個便飯😝喺網上搵到一間有幾多好評嘅日本料理餐廳❤️:丼瀛J-City餐廳🍴位置都幾方便,由地鐵站行過去,只需5分鐘多少少。而佢喺商場一樓,附近亦有不少餐廳。最重要‼️餐廳🍴空間好大,給予客人足夠進食空間,可以放心談天,暢談一番👍🏻當日,我哋叫左d平時比較難食到嘅新鮮魚類刺身:真名鰹刺身二食。佢肉質鮮嫩,和其他三文魚或吞拿魚刺身不一樣,油脂比例沒那麼多。味道較鮮甜,沒有腥味。同時,廚師切得厚薄恰到好處,進食時入口有輕微溶化,但有也咬口感。而擺盤十分用心,賣相精美。廚師👩‍🍳把刺身拼砌成一條孔雀🦚形狀,打卡一流❤️❤️❤️共成二十多片,份量也十足👍🏻說明是刺身二食,廚師把剩餘的魚骨牛製成濃郁美味的魚湯,再放烏冬❤️正到爆。魚湯純白色,真名鰹嘅魚精華全數落入湯中❤️真係飲到停唔到口!再加上少量蔬菜作配料,加分加分👍🏻👍🏻而烏冬也是爽口彈牙,配上魚湯,真係100分🤩另外,我地都叫左唐楊炸雞🍗佢新鮮滾熱辣辣起菜,外脆內軟,滿滿的雞肉汁❤️❤️夠晒Juicy😍而加上沙律🥗醬,味道更加提升了一個層次👍🏻入面有四件,一件也算大小適中,大約有3口左右😝小食黎講,唔錯😉
今日森仔放工,約咗朋友喺觀塘食個便飯😝

餐廳🍴位置都幾方便,由地鐵站行過去,只需5分鐘多少少。
而佢喺商場一樓,附近亦有不少餐廳。

味道較鮮甜,沒有腥味。
而擺盤十分用心,賣相精美。
廚師👩‍🍳把刺身拼砌成一條孔雀🦚形狀,打卡一流❤️❤️❤️
共成二十多片,份量也十足👍🏻

再加上少量蔬菜作配料,加分加分👍🏻👍🏻
而烏冬也是爽口彈牙,配上魚湯,真係100分🤩

另外,我地都叫左唐楊炸雞🍗
而加上沙律🥗醬,味道更加提升了一個層次👍🏻
入面有四件,一件也算大小適中,大約有3口左右😝
小食黎講,唔錯😉