2020-12-05
🥢土瓜灣37年老店正宗香港人的糖水小食良心店🥢經典港式糖水店 ,1983 年開業,在香港經歷了37年頭,裝修保留着八十年代風情,有不少電視戲如≪大時代≫都有來過取景,現在來食的都是街坊熟客,除了糖水近年兼賣街頭小食車仔麵及串燒,陳皮魚旦、東風螺、魷魚,之前還有杜生yellow openrice 節目加持,是在區內是少有的良心店🥢合桃糊 $25在傳統糖口中個人比較喜歡食合桃糊,在坊間小店已比較少有,只有傳統舊式小店有發售,合桃聽聞是好補腦,最岩我呢d 無記性既人,食左記性唔知會唔會好d 呢🥢陳皮紅豆沙 $20煲到起晒沙嘅紅豆沙,要用多個小時先先可以做到呢個幼滑起沙效果,食落仲有好香陳皮嘅香味🥢見證住香港37 年頭變遷的糖水店,唯一不變的是舊社區的人情味,食物質素很有小時候食的風味,好值得book mark 定,有機會過來這區的話來幫襯一下
🥢合桃糊 $25
🥢陳皮紅豆沙 $20