2012-08-06
公司最近由中上環搬移至觀塘,四出揾好嘢食,之前在同事介紹下去試左呢間cafe,我好少寫食評,因為懶,好味既會keep住去,唔好既最多唔再幫襯。我同另一個同事一星期keep住會去兩至三次,無它,d嘢係掂,好過食味精茶記,佢地講明用橄欖油又好似健康d,當然最重要係我杯精神食糧~~~咖啡。中上環帶顧然多靚啡選擇,但說觀塘,又要有啖好食,又有精品咖啡飲,確係困難。 言歸正傳,何解呢次咁勤力寫食評,皆因我覺得某篇食評有點奇怪,矛盾位一: 佢地話Honey toast 覺得幾扺 所以試,但第二段話有寶賣咁貴,同埋有趣係點解佢地覺得超級鹹成個盬仲食lei?唔同店員講呢? 奇怪!矛盾位二: latte個espresso濃,苦,但下段又話個espresso唔夠濃?其實佢想講咩?。講明一點,我同店方唔算好熟,會認得大家打下招呼,但見到鄧佢地唔抵咁啫,唔係攻擊任何人.是次食左個鮮蜆炒白酒意粉,加杯latte,d蜆一食就知道係鮮,個意粉底好入味,食過出面某啲係個粉底無味道淡的,但略嫌冧左少許,可以更完美,白酒,鮮蜆,有少少微辣,好開胃!至於杯latte,一如以往,滑,夠balance,仲有after ta
會認得大家打下招呼,但見到鄧佢地唔抵咁啫,唔係攻擊任何人.
是次食左個鮮蜆炒白酒意粉,加杯latte,
可以更完美,白酒,鮮蜆,有少少微辣,好開胃!
至於杯latte,一如以往,滑,夠balance,仲有after tastes,同中環嗰邊飲開既有得比 唔加糖都好飲!是日惠顧於星期六,叫個甜品同同事輕鬆下,唔信邪就叫個honey toast食,一問之下原來係加牛油,honey放入烤爐即焗的,令多士更香脆咁話,大約十分鐘,多士出爐,急不及待一吃,好脆,一邊點雪糕一邊食,ok丫!幾夾!但如果雪糕再大球啲就好^_^依家香港地太多大財團壟斷哂,呢類小店我會加多支持的!good!keep it