2024-09-07 256 views
去了香港仔駟馬拖車潮汕飯店食飯,環境夠大夠闊落,店員有禮,感覺乾淨舒服。XO醬翡翠蝦球帶子呢道菜色澤鮮艷,蝦球彈牙,咬落去有肉質緊緊的感覺。XO醬嘅惹味十足,帶子嘅滑嫩同蝦球嘅彈性形成好好嘅對比,口感層次分明,分量夠多。跟住係椒鹽九肚魚,炸到外脆內嫩,椒鹽嘅香味好濃香,咬落去夠熱新鮮即整,仲有一陣陣香香嘅味道,配合魚肉嘅鮮甜,口感非常豐富。魚皮炸得金黃酥脆。瑤柱蛋白炒飯色澤金黃,粒粒分明,瑤柱嘅鮮味配埋蛋白,口感輕盈而滑順。飯粒吸收咗瑤柱嘅精華,仲有啲香蔥嘅清香,食落去好舒服,完全唔會油膩,係一碗精緻嘅炒飯。至於蠔油北菇鵝掌煲呢個煲仔好暖心,北菇嘅香味同鵝掌的豐腴在口中交融。蠔油的甜味同鹹味恰到好處,令到整個煲仔都充滿咗濃郁嘅味道,鵝掌軟滑,咬落去有啲彈性,真係好適合同飯一齊食。