2020-12-14
香港仔係一個歷史悠久嘅漁村,以前亦曾經係一個轉口港🛶有好多水上人喺香港仔同鴨脷洲之間嘅 香港仔避風塘 度住,而架有啲會喺自己個艇度賣下啲海鮮、艇仔粉等等🚤🐟🍜以前賣艇仔粉嘅艇(粉艇)最多有成20架咁多,但而架全港只係淨返2架咋!所以喺佢未消失之前,真係要好好珍惜啊~👆🏻流叔就係堅持保留漁民文化嘅人,嗰日打電話問佢係邊度,佢反而問返我係邊,之後開船黎搵我😹🥰😭其實佢會喺鴨脷洲街渡碼頭附近、香港仔海濱公園(亦都係碼頭附近)徘徊,見唔到佢打一打電話就得👌🏻👆🏻正常一碗艇仔粉賣30蚊👇🏻有菜、魚蛋、叉燒、雞肉,可以配瀨粉或者河粉👍🏻加埋雞髀/鴨髀嘅話每碗50蚊,值唔值得加錢就見仁見智,不過加咗就可以豐富啲🥰😹有人可能覺得就係一碗普通嘅燒味粉,不過賣嘅都係一份本土情懷,亦係香港漁民文化之一,所以點都好係值得試下架!由於新鮮熱辣攞上黎,食落特別好味,瀨粉同燒味當然係最好嘅配搭👍🏻雖然只係用大地魚做湯底,但已經好香甜~手打魚蛋好彈牙,雞肉都唔算鞋,雞髀仲幾滑添😹😹鴨髀亦都幾多肉而且juicy👍🏻不過叉燒就普通,但整體係唔錯架啦~有機會去南區記住試😋👍🏻