2022-05-05
坤記竹昇麵🍜👉🏻一間開咗12年嘅小店,由2012年開始每年都入選🌟米芝蓮🌟必比登推介🐷真係唔講得少👍🏻而坤記係香港僅存用竹昇人手䟴麵嘅舖頭之一(好旺角、劉森記等等都係),每日用竹昇打出嚟嘅麵一定比機器整嘅有口感、爽口,同埋都好講求師傅嘅功力😹坤記喺長沙灣,C1出口直行,穿過元洲邨,過咗元洲街之後,就會見到坤記架啦👍🏻👇🏻不過我去嘅時候咁啱搭咗竹棚,就無咁顯眼👇🏻入到舖頭,伙計好有禮貌叫我坐低,仲話天氣咁熱🥵飲啖茶先慢慢揀嘢食👍🏻👆🏻雖然夏天都嚟喇,但仲有冬日介紹🤣🤣👆🏻主餐牌👇🏻有好多唔同款嘅湯麵、撈麵,任君選擇🍜所以就睇你想食咩配料啦,例如係牛腩、雲吞、豬手、魚蛋等等,不過呢度都有啲創新嘅配搭👉🏻日本帆立貝、蝦球、鮮冬菇等等🤣🤣👇🏻如果諗唔到食咩嘅,可以直接揀呢度嘅店長推介套餐❗️👆🏻大婆撈麵 送熱飲($80)👉🏻柱候牛腩🐮、南乳豬手🐷、蟹皇雲吞配🦐蝦籽撈麵🥢舖頭會附上一小碗大地魚湯同蠔油比你撈麵👍🏻上湯係用大地魚、豬骨、羅漢果等材料煲嘅,都幾清甜🥰而竹昇麵真係好彈牙😹爽口👍🏻去鹼亦去得好,無鹼水味!仲配埋超多蝦籽🦐撈勻晒啖啖都有蝦籽🤣👆🏻牛腩整得入味同夠腍,仲大大舊,👇🏻雲吞入面都幾
👆🏻雖然夏天都嚟喇,但仲有冬日介紹🤣🤣
👇🏻如果諗唔到食咩嘅,可以直接揀呢度嘅店長推介套餐❗️
👆🏻牛腩整得入味同夠腍,仲大大舊,👇🏻雲吞入面都幾多蟹黃,水準正常👍🏻而豬手整得都腍,不過就唔多南乳味🤔 成碗麵整體就唔錯,有機會都會再嚟,真係要好好珍惜仲用竹昇人手打嘅麵啊😸😸