杭州張生記响中國出名嘅食肆,之前張生記接受帝苑酒店帝苑軒邀請黎香港作短期營業獻藝,當時我無去試到。😢😢 機會總會黎臨,張生記又再重臨香江,今次於銅鑼灣開店,一收到消息,即刻同家人約好一齊去喇😁😁。香油馬蘭頭:一道清涼爽口嘅上海/杭州前菜,賣相好靚,好工整。它的美味來自於馬蘭嫩葉清脆的甜菜味加上豆乾屑軟嫩豆香味與混在其中的麻油香,一道必點嘅前菜。👍🏻👍🏻招牌老鴨煲:要講必食的招牌菜式,一定是為張生記省靚招牌的張生記招牌老鴨煲,據我所知杭州張生記曾試過一日內賣出六百多煲,成為一時佳話。🤔🤔 店員為我哋介紹,老鴨煲精選成年老鴨、筍乾、上等金華火腿等,用砂鍋文火煨燉四個小時以上。湯汁濃而不膩,亦唔會有鴨酥味,配上鴨肉同勁多嘅筍乾,依個招牌老鴨煲確係頂瓜瓜。👍🏻👍🏻西湖桂花藕:之前睇過雜誌,西湖桂花藕都係推介菜式。蓮藕片釀入咗糯米飯,再用桂花蜜煮成,入口甜而不膩,好好食😋😋。杭州東坡肉:除了老鴨煲,佢哋嘅東坡肉都十分精彩,一盅一方五花肉,香味撲鼻,肉皮燉得如漆似膠,配埋軟熟嘅夾包,再加埋啲汁,超正😻😻,食落完全唔覺得肥膩。在座屋企人平時飲食都盡量少食好似東坡肉依類型嘅食物,但依份東坡肉一上枱,轉

香油馬蘭頭

招牌老鴨煲

西湖桂花藕

杭州東坡肉:除了老鴨煲,佢哋嘅東坡肉都十分精彩,一盅一方五花肉,香味撲鼻,肉皮燉得如漆似膠,配埋軟熟嘅夾包,再加埋啲汁,超正😻😻,食落完全唔覺得肥膩。在座屋企人平時飲食都盡量少食好似東坡肉依類型嘅食物,但依份東坡肉一上枱,轉頭就全部報銷。😅😅
杭州東坡肉

龍井手剝野生河蝦仁:「龍井蝦仁」是用河蝦及清香的龍井茶烹製而成的杭州名菜。張生記嘅龍井蝦仁,滲透住淡淡龍井清香,蝦仁食得出好新鮮嘅味道,既爽滑又彈牙。😌😌
龍井手剝野生河蝦仁

杭州燻魚:傳統燻魚涼菜,魚炸得連皮都脆卜卜,魚肉不腥不乾,香口惹味 🤤🤤。
杭州燻魚

江南鹹雞:皮脆肉嫩,雞肉好滑好香。雖然唔稱得上係咩特別菜式,但我覺得張生記處理得好好。👍🏻👍🏻
江南鹹雞

杭椒目魚絲:唔知係咪取其楷音,目魚其實係講緊墨魚🦑🦑。墨魚好鮮甜彈牙。依道菜最特別反而係杭椒,杭椒有啲辣,有啲又唔辣,好似玩緊抽獎遊戲。🤣🤣
杭椒目魚絲

蝦肉小籠:佢唔係普通嘅小籠包,肉餡係豬肉同蝦肉混合。小籠包餡韌湯甜,口感爽脆,鮮味十足。😊😊
蝦肉小籠

酒釀丸子:張生記嘅酒釀丸子真係值得一食。一啖入口,即刻品嘗到張生記用上了靚嘅酒醩,酒香味同過往食過嘅酒釀丸子有過之而無不及,張生記係我食過最香酒味嘅酒釀丸子。😍😍 除咗酒香之外,甜湯仲滲出淡淡嘅桂花香。另外,張生記用嘅丸子,唔係普普通通無餡嘅糯米粉粒,而係實實在在,有餡嘅迷你湯丸仔。湯丸仔皮好煙韌,餡料我就食到黑芝麻同花生兩種。😋😋
酒釀丸子

後記:張生記店員服務態度好好,好周到。店內環境都好清靜優雅。而佢哋自家製嘅XO醬都好香,又好夠辣味。
XO醬
茶方面,張生記都有唔少選擇,我哋就揀咗西湖龍井同桐鄉胎菊皇。其實仲有一道菜無為大家介紹,因為我唔記得叫咩名喇。😅😅雖然係好普普通通嘅腐皮炒菜,但張生記都煮得好好食。😄😄
香油馬蘭頭
招牌老鴨煲