2018-07-28 69 views
今晚屋企飯聚,特登去深水埗北河街街市加餸,呢個街市,無論海鮮、蔬菜、生果,樣樣平、靚、正,所以人流特別多,連帶周邊各行各業都特別好生意加料又點會少得斬料(燒味)吖,呢間近西九龍中心嘅老字號,屹立呢區十幾年,自設工場,全部自己泡製,絕非市面一般來貨可比,真係食得安心好多,我自己都幫襯唔少由於距離今晚開飯仲有時間,有理無理,整番個堂食先,一於食招積少少,整碟「燒鵝脾飯」,呢度D燒鵝,質量有保證,熱騰騰,肉汁豐富,鵝同鴨絕對唔同架,鵝肉厚而不韌,脆卜卜的皮層,帶著適量油脂,鵝脾就更加啖啖肉,滿足極了表妹就叫左個「乳豬三寶飯」,呢度D乳豬係佢至愛,每次來都要食,脆卜卜嘅皮層,入口有溶化感覺,又有燒鵝、叉燒,滿足幾個願望,睇住佢食得咁滋味,好搞笑由於係老字號,眼見好多街坊,老主顧幫襯,店員同客人都好親切,有傾有講,好有街坊情,呢D絕不是一些倒模連鎖店可比食飽飽之後就斬番D靚燒味,燒腩仔、半肥瘦叉燒,仲有燒乳鴿,明碼實價,雖然剛剛食飽,但睇見咁靚自己都想偷食番舊燒味絕對係香港人嘅文化遺產,呢度嘅出品令你食得安心又放心,繁忙時間仲會大排長龍,正所謂有麝自然香,真係冇講錯

燒鵝脾飯

乳豬三寶飯