2019-02-16
農曆假後第一日返工,朋友約食飯,第一時間應承,大家心血來潮想食大排檔,諗起深水埗仲有,好彩有朋友早啲嚟搵位,未夠7點已經坐滿曬成條街,包括馬路,轉角位仲可以擺多幾張枱,今日好旺埸,坐下一會便開始有人等位。先來家香焗魚腸,用缽仔焗,面頭嗰層蛋脆卜卜好香,絕對俾足料,內含大量魚腸,也有魚潤,這個菜懷舊味重,唔係周圍有得食。蝦乾小炒王,蝦乾同土魷都炒得好香,加上韭菜呆韭黃勁爽口,堅好食!豉椒炒蟶子,炒得好有鑊氣,蟶子好新鮮,爽口唔韌,豉汁青椒味道也很豐富, 眨下眼大家都已經食曬。 咁多嘅椒鹽炸豆腐,這個食到停唔到口,熱辣辣炸得好香口,外脆內軟,正呀!繼續係潮州煎蠔餅,要等一段時間才送到來,一食落口就知道師傅功夫了得,熱辣辣香脆可口,一啲都唔油膩。然後係蜆蚧鯪魚球,好大碟足足有12個大大鯪魚球,鯪魚肉好新鮮,我一口氣食咗三個,好得。最後是椒鹽炸鮮魷,大排檔叫這個菜是常識吧,椒鹽味道啱啱好,不會太鹹,鮮魷就炸得啱啱好,超好食!?