2016-05-15 2775 views
即食即分享,灣仔其實有好多好野食,琴晚就試咗呢間神虎拉麵(因為見門口都有幾多人排緊隊)。老實講,真係好耐冇食過啲咁好味嘅日本拉麵喇!識食拉麵嘅,一定係食個湯。因為麵嘅粗幼、軟硬,喺一般嘅拉麵店都有得揀架喇,所以湯就變咗成碗麵最重要嘅一環!而喺香港食嘅拉麵入面,佢地嘅湯通常都係勁濃味,濃到食唔到其他野嘅味(包括餸、蛋同埋麵嘅味),仲要好多時會因為落得太多味精,而要狂飲水,食完又會覺得好膩好濟但好老實,呢間嘅湯竟然係唔覺得油膩,仲有幾香嘅豬骨味。拿…留意返,唔係好濃、亦都唔係好淡嘅豬骨味,而係適中!食完都唔會好口渴,呢個我叫咗硬身嘅幼麵條,好有咬口,正啊!!呢個大大碗嘅招牌拉麵就可以食得好飽肚,double咗個叉燒,有紫菜食,咩配料都有齊,佢嘅湯咪都好香,但我個人比較「重口味」,所以白虎濃少少味,我個人鐘意啲。(謹記每款拉麵都加返香油,因為真係好味同埋香好多。)另外叫嘅呢個餃子,都好正!煎得好香,個皮仲有少少脆,入面包住啲肉汁,熱辣辣食完真係好滿足❤️兩個人食2百零蚊,其實就同正常拉麵店差唔多價,但呢間質素真係幾高。不過衰就衰在佢早閂門(好似9點?)搞到我地都趕住走,不過都值得過海食下佢嘅!

白虎拉麵
神虎特選拉麵
煎餃子
2016-05-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
白虎拉麵
神虎特選拉麵