2023-05-16
其實香港嘅夜景真係幾靚,由於就快母親節,所以特登搵左間有靚景之餘仲食物又唔錯嘅西餐廳食飯。Starverse, 又稱星𣿬演,位於尖沙咀,餐廳環境寬敞,有落地玻璃,可以望到維港景色,非常有情調,聽聞每晚9點後仲有live band,可惜第二日要返工,唔能夠留到咁夜,如果唔係都可以欣賞下。食物方面,晚市除左set dinner外仲有a la carte,選擇都好多,前菜,扒類,魚類,海鮮,咩都有。我地一行兩人,叫左兩份前菜,一份龍蝦包同一份意粉share食。Deep fried calamari -squid,tartar sauce:炸魷魚圈上檯時不但熱辣辣,而且香噴噴,點埋他他醬簡直係絕配,底部仲有新鮮沙律菜襯托著,減低整體油膩感。Pan seared scallop: scallops,fermented parsnip puree, parma ham crisps:呢味前菜擺盤相當精美,煎至金黃色嘅帶子放係白色醬汁上,再曬上parma ham 碎,每粒帶子都好大粒,非常厚肉,入口非常嫩滑,配埋酸酸甜甜嘅自家製醬汁,真係好好味。Lobster bread with lobster
Lobster bread with lobster soup:
聽店員講呢個菜式係招牌菜之一,又點可以唔試下呢?
只係賣相都已經可以俾滿分佢嘅龍蝦包,比想像中大個,微微烘過嘅麵包暖暖地,裡面夾住好多龍蝦,龍蝦肉大隻之餘仲好厚肉,肉質爽口,味道亦都好鮮甜,再配搭埋香噴噴嘅龍蝦湯,真係完美嘅配搭。
Tiger prawn linguine with lobster cream sauce:
呢個意粉擺盤極之精美,上菜時令我地哇左一聲,虎蝦有成4隻,每隻都好大隻,肉質鮮甜,食落爽脆彈牙,配埋用龍蝦忌廉汁煮過嘅扁意粉令整體口感同層次感提昇,令人一啖一啖咁食過不停。
埋單每人都係$300 左右,可以係香港嘅夜景下嘆到咁美味嘅海鮮餐,都算係性價比高。