香港大學B2出口身後隱藏住呢間泰國菜,Baan起泰文有Home嘅意思夜晚嚟到幾有泰國夜市feel🇹🇭入面燈光昏暗,門口有大大個酒櫃咁啱星期五晚嚟,完全係TGIF vibes設有傳統地道泰國菜式菜,款式甚多▶️ 蝦肉米紙卷 Prawn rice rolls ($98)先嚟個米紙卷做前菜,賣相吸睛,一客六件透明嘅米紙包住生菜、紅蘿蔔絲、青瓜絲、薄荷葉、芫荽、半隻蝦,面頭灑上炸蒜個人覺得薄荷葉同芫荽味太重,反而食唔到蝦味本身蝦份量又唔多,主要係紅蘿蔔多,味道上較「生」🌿米紙質感未算煙靭,易鬆散旁邊嘅醬料係泰式甜辣醬,如果係魚露可能會更夾唔太推介呢個😅▶️ 沙嗲串燒雞肉/豬肉 Grilled chicken/ pork satay ($108)一客六串,豬、雞各三串 (一開始完全分辨唔到,要食過先知)串燒肉整體燒得好好,鍾意佢外層燒到焦焦地脆口咁雞肉好食過豬肉🐔肉質嫩啲,不過豬肉都唔錯,做到爽彈口感沙嗲醬帶微微花生味🥜食落甜甜地,唔會蓋過本身串燒炭烤味道好餸飯嘅一道「菜」👍🏻▶️ 椒絲炒通菜 Morning glory ($78)如果食泰國菜要叫菜食,好多時會揀炒通菜因為炒出嚟特別有鑊氣🔥蒜蓉味道香
夜晚嚟到幾有泰國夜市feel🇹🇭
入面燈光昏暗,門口有大大個酒櫃
咁啱星期五晚嚟,完全係TGIF vibes
設有傳統地道泰國菜式菜,款式甚多

先嚟個米紙卷做前菜,賣相吸睛,一客六件
個人覺得薄荷葉同芫荽味太重,反而食唔到蝦味
本身蝦份量又唔多,主要係紅蘿蔔多,味道上較「生」🌿
米紙質感未算煙靭,易鬆散
旁邊嘅醬料係泰式甜辣醬,如果係魚露可能會更夾
唔太推介呢個😅
蝦肉米紙卷 Prawn rice rolls

一客六串,豬、雞各三串 (一開始完全分辨唔到,要食過先知)
串燒肉整體燒得好好,鍾意佢外層燒到焦焦地脆口咁
雞肉好食過豬肉🐔肉質嫩啲,不過豬肉都唔錯,做到爽彈口感
沙嗲醬帶微微花生味🥜食落甜甜地,唔會蓋過本身串燒炭烤味道
好餸飯嘅一道「菜」👍🏻

▶️ 椒絲炒通菜 Morning glory ($78)
如果食泰國菜要叫菜食,好多時會揀炒通菜
因為炒出嚟特別有鑊氣🔥蒜蓉味道香濃,椒絲帶微辣
通菜框咬落清脆新鮮,葉就索晒汁夠入味
椒絲炒通菜 Morning glory

▶️ 糯米飯 Sticky rice ($35)
例牌放起竹筒仔入面,好得意
糯米飯冇用椰漿調味,所以要餸肉食
可惜呢個糯米飯偏硬同乾身🤥冇糯米飯應有嘅黏度,唔知係咪浸得唔夠耐嘅緣故🍚
好在個人OK硬飯,溝少少醬汁食都可以
因為竹筒有深度,估計有一碗飯多啲,食完幾飽肚
糯米飯 Sticky rice

食物方面味道算幾正宗,惹味得來唔會太鹹太重味
內在環境真係唔錯,感覺好chill,難怪吸引唔少外國食客🥂
服務OK,侍應有禮貌,只係繁忙時候唔夠人手可能會上漏嘢,但亦會主動加水同收走食完嘅碟
我哋傾偈坐到差唔多最後一台客走,佢哋都冇催我哋
性價比可以,大概$200/人
如果夜晚想同朋友/同事搵間輕鬆有格調嘅餐廳飲吓嘢,可以試試呢間,位置安靜得來入面有氣氛🌌
$200 (Dinner)
椒絲炒通菜 Morning glory