今天,小弟同朋友路經佐敦食lunch, 打開openrice搜尋附近嘅餐廳 。發現咗呢間上海雲吞 ,記得好耐之前係尖沙咀,食過一次 。見佢今次開分店,所以過嚟食呀。雖然lunch好多人 ,但我哋喺門口,等位一陣就可以入去食嘢 。睇餐牌原來中午有set選擇, 所以我同朋友,各人點左一個比自己。 朋友點左”玉豆豬肉餛飩”伴上海面。而我就係選擇”洋蔥豬肉餛飩”淨食,再加上小食併烤麩同埋烤魚 ,然后兩杯暖豆漿,就係我哋今餐嘅lunch。先講玉豆豬肉餛飩,原來係佢哋招牌菜,所以食得到新鮮嘅肉汁, 而佢哋選擇最薄嘅雲吞皮包餛飩,更加睇得出師傅嘅手藝,同時經常被人遺忘的湯底,睇到好清好香魚味,食之前可以用匙羹先飲兩啖,自然你會相信我講嘅說話。而洋蔥豬肉,配搭完美。大家都幾可以不妨一試。小食方面 ,烤麩入味,而烤魚煮得非常之好。 唔太乾, 仲有少少juicy 。唔食魚既朋友真係可以嘗試,好似我咁order。 所以小弟都覺得如果路經佐敦,覺得唔需要食太濃味嘅嘢,可以嚟呢間阿芳上海餛飩感受下 。上海人嘅口味 ,唔需要下下 ,去食咁多烤肉或者蛋牛治 。比自己多一個選擇。謝謝大家

而洋蔥豬肉,配搭完美。大家都幾可以不妨一試。